Nakon velikih kiša i poplave, onečišćenje mora i pitke vode diljem Jadrana

Foto: Jeremy Bishop/Unsplash

Katastrofalne poplave diljem Zadarske županije onečistile su more

ZADAR – Osim onečišćenja mora na plažama Ždrijac i Kraljičina plaža na području Grada Nina, more na plažama od svjetionika Puntamike do Marine Borik također je onešišćeno, piše eZadar.

Također, došlo je do puknuća kanalizacijske cijevi na Obali kneza Domagoja, na Puntamici, u Zadru, zbog čega je more na plažama od svjetionika Puntamika do Marine Borik kratkotrajno onečišćeno.

Na navedenim plažama do daljnjeg se ne preporučuje kupanje.

Photo: Boris Bašić

Plaža u Župi Dubrovačkoj zatvorena za kupanje zbog fekalija u moru

DUBROVNIK – Odjel za zaštitu okoliša i prirode Dubrovačko-neretvanske županije priopćio je da se do daljnjeg ne preporučuje kupanje na plaži Mlini u Općini Župa dubrovačka zbog onečišćenja fekalnog porijekla. Utvrđeno je da u uzorku mora na plaži Mlini, uzetom 14. rujna, Escherichia coli prelazi granične vrijednosti.

Sukladno Uredbi o kakvoći mora za kupanje, uzorkovanje mora će se ponavljati do prestanka onečišćenja. O onečišćenju je obaviještena Inspekcija zaštite okoliša i ostale nadležne inspekcije, stoji u priopćenju iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Na širem splitskom području voda nije za piće

SPLIT – Već smo pisali kako istočni dijelovi grada Splita; Žrnovnica i Donje Sitno, te dio Podstrane, već danima vodu iz slavine ne mogu koristiti za piće.

Novi rezultati analize vode za Vinišće pokazuju da je vrijednost klorida u vodi i dalje iznad vrijednosti dopuštenih Rješenjem Ministarstva zdravstva slijedom čega voda u Vinišću i dalje nije za piće.

Mjera ostaje na snazi do daljnjega. Potrošačima se pitka voda osigurava putem vodospremnika.

R.I.