Uprizorenje povijesne pomorske bitke povodom Dana HRM

MAKARSKA – U sklopu obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice, Makarane i njihove goste i u ponedjeljak 18. rujna očekuje veliki spektakl: Uprizorenje pomorske bitke Neretvanskih Hrvata i Mlečana koja se na isti dan 887. zbila u podnožju Biokova.

Naime, 18. rujna 887. u podnožju Biokova kod Makarske, u pomorskoj bitci nazvanoj ‘Mucules’ neretvanski gusari su Mlečanima nanijeli katastrofalan udarac porazivši njihovu vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijanom. Nakon toga Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njezini brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu Makarskoj koji je davne 887. bio poprište bitke, javlja Lokalna Hrvatska.

S ciljem obogaćivanja turističke ponude u posezoni Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske već petu godinu zaredom organiziraju uprizorenje ove slavne bitke u kojoj sudjeluje preko 100 ljudi – glumaca i tehničkog osoblja. U ulozi dužda Petra Kandijana nastupa Emil Talijančić, inače poznat po svom doprinosu u organizaciji izuzetno uspješne Noći kralja Artura u Igranima te dr. Josip Marinović, jedan od aktivista lokalne karnevalske udruge. Lokalnim gusarima ovom će se prigodom pridružiti i gusari iz Komina, Krvavice i Omiša, a atmosferi će dodatno pridonijeti specijalni zvučni i svjetlosni efekti.

R.I.