Onassisov brod na kojem je ljubovao s Jackie Kennedy usidren kraj Lokruma

Photo: Wikimedia

DUBROVNIK – Jahta Christina O, nekad najluksuzniji brod, vlasništvo grčkog brodovlasnika Aristotela Onassisa na kojoj su boravile mnoge poznate osobe, političari, glumci… usidrila se ispred Lokruma, piše Dubrovnik net. Da brodovi znaju govoriti, ovaj bi mogao ispričati brojne priče počevši od invazije na Normandiju do slomljenog srca operne pjevačice Marije Callas, prvog susreta John F. Kennedyja i Winstona Churchilla, vjenčanja princa Rainera od Monaka i Grace Kelly, prosidbe Jackie Kennedy… 

Brod je sagrađen i porinut ratne 1943. godine u kanadskom brodogradilištu u Montrealu. Kao protupodmornička fregata klase River pod imenom HMCS Stormont služila je za eskort konvoja u Bitci za Atlantik. Sudjelovala je u Danu-D, najvećoj akciji Drugog svjetskog rata, u iskrcavanju u Normandiji.

Aristotel Onassis kupio je 1954. za 34.000 američkih dolara i preuredio je za četiri milijuna dolara u luksuznu super-jahtu. Sa svojom prvom ženom Tinom Livanos imao je dvoje djece: sina Alexandrosa (1948.), koji je umro u nesreći s tek 23 godine i kćer Christinu (1950.), prema kojoj je jahta dobila ime.

Ubrzo se razveo, a družica na jahti i u životu postala mu je slavna grčka sopranistica Maria Callas.

Photo: Wikimedia

Osvojio ju je u ljeto 1959. godine na Christini, na krstarenju na kojem je bila sa svojim 32 godine starijim mužem Giovannijem Meneghinijem, koji je od nje i napravio zvijezdu. Odmah je ostala u drugom stanju, te je u Milanu rodila muško dijete koje je živjelo samo dva sata. Gotovo svih devet godina njihove veze proteklo je u svađama i razmiricama. Sve do 1968, kada ju je ostavio i oženio se 39-godišnjom Jackie Kennedy, koju je osvojio i isprosio također na ovoj jahti.

Na jahti su od 1955. do 1975. mnogi političari, glumci, pjevači provodili svoje ljetne praznike. Njezini prostori pamte i Elizabet Taylor, Richarda Burtona, Grace Kellyi i princa Rainera, Franka Sinatru, Johna Waynea…

Jahta je nakon Onassisove smrti pripala njegovj kćeri koja je poklonila Grčkoj, kojoj je jedno vrijeme služila kao predsjednička jahta, no 1999. kupuje je industrijalac John Paul Papanicola. Jahta je u jako lošem stanju, pa se dvije godine renovirala u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac, gdje joj je vraćen stari sjaj.

Jahta može primiti 36 gosti i 35 članova posade. Duga je 99 metara, uz vanjski bazen i plesni podij ima 18 luksuznih apartmana, biblioteku, igraonicu za djecu, SPA centar, heliodrom… a poznato je kako je Jackie izabrala pastelne boje i dekor spavaćih soba.

Jahta je u riječkom brodogradilištu renovirana, onako kako je izgledala u najboljim danima, a posebna priča je Ari’s bar u kojm je šank je načinjen od drva drevne, potonule španjolske galije te opleten brodskom cimom sa starih jedrenjaka. Rukohvati su od kitovih zuba a barske su stolice presvučene, mi manje niti više, već prepucijem s kitovog penisa.

Dubrovnik net