U Puli europska konferencija o opasnim olujama

Foto: Ivan Toman

PULA je ovog tjedna domaćin 9. međunarodne znanstvene konferencije o opasnim olujama  (European Conference on Severe Storms – ECSS2017). Petodnevnu konferenciju su organizirali Državni hidrometeorološki zavod i Europski laboratorij za opasne oluje (ESSL). 

Glavne teme konferencije su olujna grmljavinska nevremena te klimatologija opasnih vremenskih pojava, njihov socioekonomski utjecaj i prilagodba rizicima.

Olujna grmljavinska nevremena predstavljaju potencijalnu opasnost za ljudske živote i materijalna dobra, dok je vrijeme i mjesto nastanka te intenzitet istih još uvijek teško predvidiv i time predstavlja jedan od najvećih izazova u prognozi vremena, dok je prilagodba infrastrukture vitalna za prevenciju.

Photo: Daniel Pavlinović

Direktorica DHMZ-a Nataša Strelec Mahović je nakon svečanog otvorenja konferencije odgovorila da se ne može utjecati na pojavu oluja.

“Mi u Hrvatskoj imamo mjesta koja su osjetljivija na grmljavinske oluje, gdje se one češće javljaju, pa je tako područje Kvarnera, Istre i zapadnog dijela Hrvatske vrlo osjetljivo na grmljavinske oluje, jer su takve putanje ciklona iznad naših područja i fronti koja donose najveću količine kiše i grmljavinskog nevremena”, rekla je Strelec Mahović dodavši kako su se takve ekstremne situacije događale jednom u trideset godina.

“Ako se počnu javljati svake druge godine, to će biti veliki problem. To je nešto o čemu na razini države moramo odlučiti na koji način reagirati na klimatske promjene”, istaknula je ravnateljica DHMZ-a.

Konferencija se organizira svake druge godine i do sada su je ugostili: Toulouse (Francuska), Prag (Češka), León (Španjolska), Trst (Italija), Landshut (Njemačka), Palma de Mallorca (Španjolska), Helsinki (Finska) i Wiener Neustadt (Austrija).

R.I.