Morska sol sve više kontaminirana plastikom!

Photo: Youtube/Screenshot

Nove studije otkrivaju mikroplastiku u soli iz SAD-a, Europe i Kine, nadovezujući se na dokaze da je zagađenje prožima sav okoliš, piše britanski Guardian.

Živimo na plastičnom planetu. Što to znači za naše zdravlje?

Morska sol širom svijeta zagađena je plastičnim onečišćenjem, nadovezujući se na znanstvena istraživanja da mikroplastike postaju sveprisutne u okolišu i pronalaze put u prehrambeni lanac putem soli u našoj prehrani.

Nakon otkrića u Guardianu o razinama plastične kontaminacije u vodi iz slavine, nove su studije pokazale da su u morskoj soli pronađene sićušne čestice i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španjolskoj, kao i Kini, a sada i SAD.

Photo: Youtube/Screenshot

Istraživači vjeruju kako većina onečišćenja dolazi od mikrofibra i jednokratnih plastičnih materijala kao što su boce s vodom, predmeti koji čine većinu plastičnog otpada. Prema Ujedinjenim narodima, do 12,7 milijuna tona plastike ulazi u svjetske oceane svake godine, što je jednako dampingu jednog kamiona za smeće plastike po minuti u svjetske oceane.

Ne samo da je plastika prisutna u našem društvu u smislu svakodnevne uporabe, već i u okolišu, rekao je Sherri Mason, profesor na Državnom sveučilištu u New Yorku, koji je vodio najnovije istraživanje plastične kontaminacije u soli. Plastika je sveprisutna, u zraku, vodi, plodovima mora koje jedemo, pivu koje pijemo, soli koju koristimo, plastika je svugdje.

Mason je surađivao s istraživačima na Sveučilištu Minnesota kako bi ispitali mikroplastike u soli, pivu i pitkoj vodi. To istraživanje uključivalo je 12 različitih vrsta soli (uključujući 10 morskih soli) koje su kupljene od američkih trgovina prehrambenim proizvodima širom svijeta. Guardian je dobio ekskluzivni uvid na predstojeću studiju.

Naša plastična ovisnost je izvan kontrole. Kako možemo konzumirati manje?

Zrak, voda, sol i plodovi mora zagađeni su plastičnim otpadom i nepoznat je utjecaj na naše zdravlje.

Dok čekamo nalaze, evo načina za smanjenje plastične upotrebe:

Mason je utvrdio da Amerikanci svake godine konzumiraju više od 660 čestica plastike, i to ako slijede savjet liječnika da jedu 2,3 ​​grama soli po danu. Međutim, većina Amerikanaca mogla bi konzumirati ​​daleko više, jer zdravstveni dužnosnici vjeruju da 90% Amerikanaca jede previše soli.

Zdravstveni utjecaj konzumirane plastike nije poznat. Znanstvenicima je vrlo teško odrediti utjecaj plastike na ljudsko tijelo, jer ne mogu pronaći kontrolnu skupinu ljudi koji nisu bili izloženi te ju nisu konzumirali u svojoj prehrani.

Svatko je izložen određenom stupnju u bilo kojem trenutku svog života, objavili su istraživači iz Johns Hopkins Bloomberg škole za javno zdravstvo i Državnog sveučilišta Arizone 2013. godine. Detektibilne razine plastičnog bisfenola A pronađene su u urinu u 95% odrasle populacije Sjedinjenih Država.

Nove studije pokazuju da su sitna plastična vlakna posvuda, ne samo u našim oceanima već i na kopnu. Sada moramo hitno saznati kako ulaze u hranu, zrak i vodu iz slavine i kakvi su učinci na sve nas.

Photo: Sunčana Paro Vidolin

U kolovozu, španjolski su istraživači zaključili da su morski proizvodi neizbježno zagađeni mikroplastikom i da postoji pozadinska prisutnost mikroplastika u okolišu. Tamo su znanstvenici testirali 21 vrstu soli za kućanstva i pronašli plastiku u svima njima. Najčešći tip plastike koji su  pronašli  bio je polietilen tereftalat, materijal koji se koristi za izradu plastičnih bočica.

 

Neki istraživači, poput Masona, vjeruju da morska sol može biti osjetljivija na plastičnu kontaminaciju zbog načina na koji se proizvodi, kroz proces dehidracije morske vode.

Nije da je morska sol u Kini gora od morske soli u Americi. Problem je što se sve morske soli stvaraju kroz iste procese, rekao je Mason. Njegov zaključak je da se moramo usredotočiti na protok plastike i njenu sveprisutnost u društvu te pronaći druge materijale koji se koriste umjesto nje.

The Guardian/Prevela: mr. Ivona Barbarić