PARK PRIRODE LASTOVO – Novi eko-turistički projekt

Svjetionik Struga na Lastovu / Photo: Jurica Gašpar

LASTOVO – U Hrvatsku će u subotu, 23. rujna stići prva skupina stručnjaka za eko-turizam koji će iskušati budući eko-turistički paket Parka prirode Lastovo, piše eZadar. To je prvi od sedam pilot testova koji se ove jeseni održavaju u zaštićenim područjima u šest mediteranskih zemalja pokrivenih projektom DestiMED, koji u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira EU Interreg Mediteranski program.

Projekt okuplja mrežu od 13 zaštićenih područja koja u suradnji s lokalnim zajednicama koje žive u ili oko tih područja zajedno razvijaju eko standarde, eko-turističku ponudu i alate za praćenje njezina uspjeha.

Promocija života ljudi u skladu s prirodom i pozitivnim tradicijama ono je što će ovim projektom nastojati postići naša zaštićena područja Park prirode Lastovsko otočje i Nacionalni park Kornati, koji će kasnije ove godine provesti test svog programa „Avantura jedrenja na Kornatima“.

Photo: Morski.hr

Stručnjaci će na Lastovu boraviti šest dana iskušavajući paket „Lastovo –pozitivno divlje“.Vrijeme će provesti s čuvarima prirode i lokalnom zajednicom, smješteni u seoskom gospodarstvu, izrađujući suvenire, razgovarajući s posljednjim graditeljem drvenih brodova te uživajući pod najzvjezdanijim nebom uz okus lokalnih specijaliteta. Nakon istraživanja svih čarolija otoka, dat će svoju procjenu kvalitete i održivosti paketa i predložiti unaprjeđenja.

Paket je osmislio za potrebe projekta osnovan Lokalni klaster u ekoturizmu uz pomoć WWF Adrije.

Stručnjaci će pomoći i u prikupljanju podataka za inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse koje održavaju zajednice zaštićenih područja. Ovaj novi alat temelji se na ekološkom otisku, a u okviru projekta DestiMED razvio ga je IUCN u suradnji s globalno priznatom organizacijom za istraživanje ekološkog otiska Global Footprint Network.

Photo: Morski.hr

DestiMED se temelji na uspjehu mreže MEET (Mediteransko iskustvo ekoturizma), neprofitne organizacije za destinacijski menadžment, koja je usmjerena na daljnji razvoj i promicanje visoko kvalitetnog portfelja ekoturističkih iskustava u zaštićenim područjima regije.

Sedam pilot područja čija testiranja se održavaju ove jeseni, uz naše Kornate i Lastovo, uključuju: Rudarski park Colline Metallifere i Morski park Torre del Cerrano u Italiji, rezervate biosfere Menorca i Terres De L´Ebre u Španjolskoj, te grčki Nacionalni park Samaria.

eZadar