Picula na Visu predstavlja rezultate projekta štednje vode na otocima

Photo: Morski HR

KOMIŽA – Potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula, u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma pokrenuo je međunarodni projekt izrade modela upravljanja vodom Water Saving Challenge“ (WaSaC) na europskim otocima. Projekt obuhvaća 8 otoka – po dva iz Francuske, Grčke, Irske i dva iz Hrvatske: Vis i Lastovo.

Komiža na Visu domaćin je središnje projektne konferencije koja će se održati ovoga petka, 22. rujna, od 9.00 sati, u hotelu Biševo. Tom prilikom bit će predstavljeni prvi rezultati istraživanja. U sklopu ove konferencije, Picula organizira i javni panel „Aktivni otoci – daleko od obale, blizu rješenjima“ kako bi promovirao „otočnost“ kao poticaj inovativnim rješenjima te korištenje europskih fondova kao jedan od izvora njihovog financiranja.

Photo: Ured Tonina Picule

„Ovaj projekt, koji smo simbolično pokrenuli na Svjetski dan voda, treba pomoći da naši otoci postupno prestanu trpjeti od žeđi. „Water Saving Challenge“ želi uštedjeti vodu otocima, a novac otočanima! Rješenja koja tražimo nisu univerzalna i zato će se za razvijanje modela upravljanja vodnim resursima koristiti različita iskustva francuskih, grčkih, irskih i hrvatskih otoka. Oni bi mogli služiti kao primjer drugim europskim otocima, ali i obalnim zajednicama ugroženim nestašicom vode. Potrošnju vode na otocima želimo smanjiti pomoću inovativnih tehnoloških rješenja kao i  promjenama neracionalnih navika“, poručio je zastupnik Picula uoči konferencije u Komiži.

Općina Lastovo je održala projekt ugradnje nastavka na slavine kojim se ciljalo racionalizirati potrošnju vode. Taj im je projekt, zajedno s predanošću općine Lastovo da podijeli svoja iskustva s drugim otocima, osigurao mjesto u ovom međunarodnom projektu.

Na konferenciji uz zastupnika Tonina Piculu i predstavnike osam europskih otoka, sudjeluju Tajana Huzak, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, gradonačelnik Visa Ivo Radica, direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas, Christian Pleijel s Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stockholmu, Mairtin O’Mealoid, vijećnik Europske federacije malih otoka te drugi stručnjaci.

 „Na malim i srednje velikim europskim otocima živi više od 20 milijuna ljudi, a problem s nestašicom vode utječe ne samo na kvalitetu svakodnevnog života nego u nekim slučajevima dovodi u pitanje i opstanak življenja na otoku. Vis i Lastovo mogu biti primjeri dobre prakse kao uzor drugim otocima koji se suočavaju s redukcijama vode“, zaključio je zastupnik Picula.

R.I.