Hitnim medicinskim prijevozom sa Šolte spašen ronioc

Foto: Jakob Owens/Unsplash

SPLIT/MILNA – Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su priopćili da je iz šoltanskog akvatorija u četvrtak 21. rujna, u poslijepodnevnim satima spašen 22-godišnji ronioc švedski državljanin, i hitnim medicinskim prijevozom prevezen u splitsku bolnicu.

Koordiniranu spasilačku akciju prema životno ugroženom roniocu u splitskom akvatoriju, MRCC Rijeka pokrenula je u četvrtak, 21. rujna slijedom zaprimljenog poziva pogibelji u 16.02 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split o roniocu s bocama stradalom zbog, najvjerojatnije, nepropisno obavljene dekompresije prilikom izrona ispred otoka Šolte, gdje je sudjelovao u organiziranoj ronilačkoj turi.

Službenici MRCC Rijeka u komunikaciji sa kolegama stradalog ronioca naložili su da stradaloga ukrcaju na ronilački gumenjak i hitno krenu prema Splitu, odnosno, ususret brodici LI Milna, čiji službenici su ih presreli na 2 nautičke milje sjevero – zapadno od Milne, prekrcali stradalog ronioca te nastavili hitan medicinski prijevoz u splitsku gradsku luku, kamo su pristali u 16.40 sati te stradaloga predali djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje prema splitskom KBC-u, čime je ova akcija uspješno okončana.

Stradali ronioc, D.P. (rođen 1995. godine), državljanin je Kraljevine Švedske i do daljnjega će biti zadržan u bolničkom liječenju. Službenici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna u okviru očevida o uzrocima ove ronilačke nesreće obavili su razgovore sa ostalim roniocima, a nakon oporavka slijedi razgovor sa spašenim švedskim roniocem.

R.I./MPPI