PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI: Evo kako i do kad se prijaviti

Photo: Čitatelj/eZadar

ZADAR – Zadarski župan Božidar Longin proglasio je jučer elementarnu nepogodu uzrokovanu poplavama za gradove Zadar i Nin te općine Preko, Sv.Filip i Jakov, Poličnik, Kukljica, Ražanac, Pakoštane, Bibinje, Sukošan, Zemunik Donji, Pašman, Starigrad, Sali, Vrsi, Kali i Privlaka

Elementarna nepogoda uzrokovana poplavama koje su poharale navedeno područje u razdoblju od 11. rujna 2017. do 14. rujna 2017 godine izazvala je izuzetno velike šteta na stambenim objektima, infrastrukturi, komunalnim objektima, javnim objektima kao što su škole i zdravstvene ustanove , gospodarskim objektima i poljoprivredi. Proglašenje je uslijedilo s određenim odmakom od trenutka nastanka štete zbog jednog jednostavnog razloga, a to je da bi se oštećenim građanima i gospodarskim subjektima dalo dovoljno vremena da procjene nastale štete, stoji u pojašnjenju zadarskog župana.

Pozivamo sve oštećene da prijave nastalu štetu u roku od osam dana od dana proglašenja elementarne nepogode u gradovima i općinama na čijem je području nastala šteta. Gradska i općinska povjerenstva biti će građanima od pomoći pri prijavi šteta. Također, pozivam sve pravne osobe koje su pretrpjele štetu, a još uvijek nisu odredili svoja povjerenstva za procjenu šteta, da zatraže imenovanje povjerenstva od strane Županijskog povjerenstva za procjenu šteta.

Rok za prijavu štete ističe u subotu 30. rujna 2017. godine.

Photo: Croliday/Facebook video screenshot

Upute za fizičke i pravne osobe u Zadarskoj županiji u vezi prijava šteta od elementarne nepogode

Fizičke osobe
1. Štete se prijavljuju gradovima i općinama prema mjestu prebivališta oštećenika ili u gradu/općini gdje je šteta nastala ako je različito od prebivališta  oštećenika.
2. Štete se prijavljuju u roku od 8 dana od dana proglašenja elementarne nepogode.
3. Štete se prijavljuju na posebnom obrascu en-p koji se može dobiti u općini/gradu. Uz obrazac en-p potrebno je priložiti dokumente o vlasništvu ili korištenju na imovini pogođenoj nepogodom. Šteta se procjenjuje u cjelini za svako domaćinstvo.
4. Za štete na poljoprivrednim površinama treba znati prilikom prijave broj kat.čestice kao i njezinu površinu.
Poplava u Preku i Kali – Photo: Vatrogasci, oni su naši heroji/Facebook

Pravne osobe

 
1. Pravne osobe za procjenu šteta moraju formirati stručno povjerenstvo.  Prijedlog za imenovanje predsjednika i članova (broj nije ograničen)  dostaviti županijskom povjeresntvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda koje donosi rješenje o imenovanju.
2. Šteta se procjenjuje i prijavljuje na području na kojem se dogodila.
3. Šteta se prijavljuje u roku od 8 dana od dana proglašenja.
4. Štete na imovini pravne osobe prijavljuju na obrascu en-p. Prijavu štete potpisuje predsjednik stručnog povjerenstva pravne osobe i odgovorna osoba.
5. Pravne osobe uz prijavu podnose:
– Izvještaj u kojem se navode okolnosti u kojima je šteta nastala te njene kratkoročne i dugoročne posljedice za pravnu osobu
– Iznos sredstava koja su dobivena ili se očekuju s naslova osiguranja imovine
– Fotodokumentaciju iz koje se može dobiti uvid u opseg počinjene štete
– Kopiju registracije tvrtke
– Dokumente kojima dokazuju pravo vlasništva ili korištenja na imovini pogođenoj nepogodom
– Izvorni primjerak dokumentacije s proračunom štete prema metodologiji za procjenu šteta („narodne novine“ 96/98).
R.I.