Martin Dolenc iz Pomera drugi najbolji kiter svijeta

PINGTAN/POMER – Najbolji svijetski kiteborderi okupili su se na kineskom otoku Pingtan gdje se održalo svjetsko prvenstvo u disciplini TTR slalom. 17-godišnji Martin Dolenc, hrvatski reprezentativac iz Pomera osvojio je drugo mjesto u drami ispunjenom takmičenju.
Ovaj atraktivan format takmičenja nalikuje na snowboard bordercross gdje natjecatelji startaju u grupama po 8. Prva četvorica napreduju u slijedeći krug sve do finala. Pobjednik finala dobije jedan bod, drugoplasirani dva, itd. Na natjecanjima se vozi više eliminacija, a pobjednik je onaj s najmanje bodova na kraju natjecanja. Osim što natjecatelji moraju u punoj brzini zaobilaziti bove, na njihovom putu su postavljene i prepreke koje moraju preskakati.
Photo: PR IKA/Alex Schwarz

Nastupilo je trideset i dvoje natjecatelja iz 15 zemalja. 

Nakon prvog dana natjecanja, aktualni europski prvak Martin Dolenc je poveo i opravdao ulogu favorita. Uz njega u velike favorite su ubrajali i prošlogodišnjeg svjetskog prvaka Njemca Floriana Grubera te azijskog prvaka Narapichita Pudlu.
Koliko je natjecanje bilo neizvjesno pokazuje činjenica da su svo troje zajedno s Francuzom Theo Lostisom bili izjednačeni u bodovima nakon drugog dana. Pred kraj natjecanja, Florian i Martin, inače kolege iz iste ekipe njemačkog proizvođača “Flysurfer” uspjeli su se bodovno odvojiti od ostalih.
Odluka za prvaka Svijeta pala je u posljednjem finalu, gdje je 24-godišnji Njemac odnio pobjedu ispred Martina na drugom te Juliena Kernera iz Francuske na trećem mjestu.
Photo: PR IKA/Alex Schwarz

Martin Dolenc: 

“Jučer sam nakon finala gdje sam dao sve od sebe bio malo nesretan. Florian je jednostavno bio brži.
Nakon što su se dojmovi malo slegli preplavila me sreča ipak sam drugi na svijetskom prvenstvu. Sada jedva čekam doći doma na domaću hranu pošto tri tjedna muku mučim sa azijskom.”
R.I.