ŠIBENIK: Prašina iz luke obavila grad u maglu – Građani zabrinuti

ŠIBENIK – Zabrinutost građana izazvala je u subotu navečer velika količina maglene prašine čiji je izvor prekrcavanje gnojiva u šibenskoj luci, što je posebno bilo izraženo između 20 i 22 sata. Građani su nam dojavljivali da ta izmaglica izaziva i kiselkast okus u ustima, piše ŠibenikIn.

Dobar dio Baldekina sinoć je bio u magli, ali ne pod utjecajem meteorološke pojave, nego zbog prekrcavanja tereta u šibenskoj luci i ako ste šetali tim dijelom grada mogli ste u ustima osjetiti kiselkasto peckanje što je izazvalo brigu kod dijela građana koji nas nazivaju i pitaju što se to događa.

U Županijskom centru 112 rekli su da su po dojavi o izmaglici nad gradom koja izaziva peckanje u ustima izvijestili i policiju, a uspjeli su dobiti i Živanu Krnić, inspektoricu iz Sektora za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Dobili smo inspektoricu Krnić iako ta služba nema dežurstva preko vikenda. Rekla nam je da je dobro upoznata sa situacijom i pretovarom gnojiva u šibenskoj luci te da su već izdana neka upozorenja. U ponedjeljak će izaći na teren i opet provjeriti u čemu je stvar. U tvrtki Luka Šibenik imaju dozvole za pretovar gnojiva, ali, kako nam je rekla inspektorica, treba provjeriti da li su zadovoljeni svi standardi – kažu u Županijskom centru 112, uz opasku da su izmaglicu vidjeli i oni na svojim kamerama.

Reporteri portala ŠibenikIn prošli su oko 21,30 sati šibenskim kvartom Baldekin i potvrdili da je kvart u izmaglici i da se zaista u ustima stvara neugodan okus, vjerojatno od čestica kojima je ispunjen zrak.

U tijeku je prekrcavanje minerala uree koji ima u sebi 46 posto dušika,  a poznato je da se zrak koji udišemo sastoji od 78 posto dušika i 20 posto kisika, a ostalo su drugi plinovi. Urea je i naprimjenjivaniji mineral na svijetu kod prehrane bilja. Prilikom dolaska tog tereta željeznicom u Šibenik, pojedini vagoni doživjeli su, nažalost, temperaturni šok, pa prilikom njihovog pražnjenja dolazi do stvaranja lagane, ali potpuno bezopasne sumaglice. Moja duboka isprika svim građanima koji su večeras iskazali zabrinutost radi te pojave – javio je nešto prije 23,30 sati Davor Škugor, predsjednik Uprave poduzeća Luka Šibenik.