KONAVLE: U pripremi prvi podmorski muzej

Foto: Pixabay

KONAVLE – U sklopu Arheološkog muzeja u Pridvorju Općina Konavle planira do 2019. godine posebnu atrakciju kojom bi posjetitelji mogli ‘uroniti’ u morske dubine do arheoloških nalazišta pod morem.

Na nedavnom sastanku predstavnika DUNEA-e, zamjenika načelnika Općine Konavle Iva Radonića, ravnateljice Ustanove u kulturi Muzeji i galerije Konavala Antonije Rusković Radonić, direktora Turističke zajednice Konavle Frana Herendije i vlasnika Ronilačkog centra Epidaurum Borisa Obradovića, dogovoren je zanimljiv projekt koji se radi u suradnji s Italijom i Grčkom.

Podvona arheološka nalazišta u Cavtatu, talijanska nalazišta Baiae i Capo Rizuto, te Podvodni muzeji na Sporadima u Grčkoj su dogovorili suradnju prema kojoj će se prvo posebnim kamerama snimiti podvodna arheološka nalazišta nakon čega će se u Arheološkom muzeju zahvaljujući Virutal diving systemu, 3D vizualizaciji, 360 stupnjeva videoplayeru, 3D monitorima i interaktivnim touch screenovima omogućiti svim posjetiteljima muzeja da iz sigurnosti prostorije ‘urone’ u morske dubine i interaktivno pregledavaju bogato podvodno arheološko nalazište u blizini Cavtata.

R.I.