Spašeno šest poljskih nautičara s nasukane jedrilice u Komiškoj uvali

Photo: Youtube/Screenshot

KOMIŽA – Jedrilica sa šesteročlanom posadom nasukala se u ponedjeljak na otoku Visu uslijed ne mogućnosti sidrenja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), 25. rujna u 01.09 sati posredstvom obalne radio postaje ORP Split radio, zaprimili su poziv pogibelji posade jedrilice „Estela“, dužine 11 metara, hrvatske zastave sa šest članova posade, koji su dojavili nasukanje u Komiškoj uvali u neposrednoj blizini luke Komiža, otok Vis.

MRCC Rijeka je odmah po dojavi pokrenula koordiniranu spasilačku akciju u suradnji sa Lučkom kapetanijom Split, a obavijest o nasukanju jedrilice upućena je Pomorskoj policiji Split te vlasniku jedrilice, hrvatskoj charter tvrtki.

U komunikaciji sa posadom nasukane jedrilice ustanovljeno je da se na jedrilici nalazilo šest članova posade, svi državljani Republike Poljske među kojima, srećom, nije bilo ozlijeđenih, niti su dojavili prodor mora u potpalublje, ali zbog izrazito nepovoljnih vremenkih uvjeta na moru i u cilju preveniranja stradavanja posade, Središnjica je posredstvom ORP Splitradio prema svim sudionicima u pomorskom prometu u blizini pozicije nasukanja uputila radijsku obavijest i poziv na uključenje u spasilačku akciju.

Nedugo potom, slijedom upućene radio obavijesti, u MRCC Rijeka odazvao se zapovjednijk hrvatske ribarice „Jež“, koji je ubrzo doplovio na poziciju nasukanja, prekrcao šesteročlanu posadu na ribaricu te ih prevezao u Komižu, kamo su pristali noćas u 02.10 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Rano jutros je vlasnik plovila, charter tvrtka obavio komercijalno odsukavanje i tegalj jedrilice, dok na poziciji nije uočeno nikakvo onečišćenje mora i morskog okoliša.