Zbog sumnjive prašine inspekcijski nadzor u šibenskoj luci

Foto: Luka Šibenik

ŠIBENIK – Zbog prašine koja se tijekom pretovara tereta u šibenskoj luci širi po obližnjim četvrtima i koja se na zaprepaštenje građana u subotu navečer pretvorila u kiselu izmaglicu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi inspekcijski nadzor, potvrđeno je portalu ŠibenikIn.

Kao luka specijalizirana za pretovar rasutih tereta i to uglavnom sirovog fosfata i umjetnih gnojiva, Luka Šibenik ima zatvoreni sustav s ukupno četiri nepokretna izvora emisija onečišćujućih tvari u zrak koji su opremljeni filtarskim jedinicama i udovoljavaju propisanim vrijednostima, kažu u tom ministarstvu.

Pojašnjavaju ipak kako ovisno o kvaliteti, odnosno granulaciji fosfata, može doći do neuobičajenog prašenja. Zadnja takva prijava zaprimljena je u prosincu 2016. godine i odnosila se na upravo na prašenje pri pretovaru fosfata.

– Izdana je mjera provjere rada filtarske jedinice zatvorenog sustava za pretovar fosfata i poduzimanje mjera da se spriječi pojačano prašenje, slijedom čega je u rad sustava za pretovar fosfata uključen još jedan kompresor i uz maksimalno opterećenje sustava, prašenje u okoliš je smanjeno – poručuju iz ministarstva uz napomenu da je inspekcijsko postupanje u slučaju Luke Šibenik još uvijek u tijeku i da će javnost, o utvrđenim detaljima, pravovremeno obavijestiti.

Šibenčani, o čemu je već bilo riječi, mjesecima upozoravaju na prašinu i izmaglicu koja nastaje zbog lučkog pretovara rasutih tereta koji se s brodova ili u brodove krcaju dizalicama umjesto specijalnim usisavačima. U subotu je eskaliralo jer iritantna prašina, koja inače pada po balkonima na kojima ljudi suše rublje, ulazi u njihove stanove i praši po automobilima, onečistila i zrak do te mjere da su građani osjećali kiselo peckanje u ustima.

Alarmiran je i županijski centar 112 te je o slučaju obaviještena i policija, a inspektori iz Sektora za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike izvijestili su da su upoznati sa situacijom i da je postupanje u tijeku.