AKCIJA MIRNO MORE – Međunarodni socijalno pedagoški projekt u Hrvatskoj

ROGOZNICA – Stotine djece slabijeg materijalnog položaja, s invaliditetom ili  mentalnim poteškoćama plove kroz Hrvatsku, a akcija je već dobro poznata pod imenom Mirno more.

Sve je počelo 1994. godine idejom da se djeci iz ratom razorenih područja na ovim prostorima omogući oporavak na moru. U Floti mira mladi sudionici i sudionice, između ostalog, uče kroz igru kako odbaciti predrasude i vježbaju toleranciju. Jedinstveni doživljajno-pedagoški koncept Flote mira ne samo da ostavlja nezaboravan dojam kod mladih sudionika, nego i putem mnogobrojnih medijskih izvještaja djeluje na javnost kao simbol za toleranciju i razumijevanje. Uključenoj djeci i mladima koji dolaze iz teških prilika treba unutar projektnog tjedna pružiti mogućnost da kroz iskustva usmjerena na doživljaj trajno ovladaju i socijalnim kompetencijama, odbacivanju svih predrasuda preko palube, radu na mirnom rješavanju sukoba i sklapanju prijateljstava koja ne poznaju granice

Photo: Wikimedia

Ova mala ideja postala je najveći svjetski dječji jedriličarski i mirovni projekt te se do sada oko 900 djece okuplja jednom godišnje svakog trećeg tjedna rujna na velikom krstarenju hrvatskom obalom. Djeca dolaze iz preko 20 različitih zemalja – od Afganistana do Rumunjske, od Slovenije do Njemačke. Prilikom zajedničkog boravka u različitim marinama diljem splitske rivijere djeci i mladima, koji uglavnom dolaze iz socijalnih institucija, se nudi jedan bogati doživljajno-pedagoški program: od različitih igara i akcija do grupnih refleksija o miru i zajednici te velike Fešte mira, na kojoj djeca i mladi sami oblikuju program.

R.I.