Godina meteoroloških ekstrema – 2017.

Photo: Daniel Pavlinović

Daniel Pavlinović

Ova godina je na većem dijelu Jadrana, a osobito u Dalmaciji u razdoblju od siječnja do rujna u mnogim krajevima bila jako sušna, ponegdje i rekordno sušna. To se uklapa u ekstremnost 2017. godine, koja je započela s jakim zimskim prodorom koji je donio i obaranje apsolutnih temperaturnih minimuma. Ekstremnost se nastavila sušom, a zatim su došli ljetni iznimno izraženi toplinski valovi, koji su opet donijeli obaranje temperaturnih rekorda, ovaj put maksimalnih temperatura.

Situacija sa sušom u mnogim mjestima Dalmacije postala je s krajem kolovoza kritična. Prodori i frontalni poremećaji uglavnom su se držali sjevernog dijela Jadrana, a u Dalmaciju bi eventualno ponešto stiglo na kapaljku. Sezonske prognoze za rujan uglavnom nisu bile optimistične, a konkretnija kiša po njima mogla se očekivati tek u listopadu.

Photo: Daniel Pavlinović

Međutim, rujan nije ‘poslušao’ sezonske prognoze, koje su i dalje u razvoju i ne dovoljno pouzdane. Blokirajuća anticiklonalna situacija, odgovorna za sušu, oslabila je i povukla se te ustupila prostor češćim i intenzivnijim prodorima koji su oborine donijeli cijelom Jadranu. Kako je ekstremnost do sada bila u stilu ove godine, često su te oborine bile vrlo obilne, ponegdje i nikad zabilježene. Mjestimice je na sjevernom Jadranu i dijelovima sjeverne Dalmacije već palo preko 500 litara kiše po metru kvadratnom. U Zadru je 11. rujna palo gotovo 300 litara, a ukolici i iznad toga.

Photo: Daniel Pavlinović

Obilne oborine pale su i na jugu Dalmacije. Skup olujnih oblaka postupno se s mora premjestio na obalu i intenzivirao te donio jake pljuskove i grmljavinu. Blizu Pelješca i oko Elafita zabilježene su i pijavice. U Dubrovniku je 25. rujna u kratkom vremenu palo između 55 i 70 litara, ovisno o lokaciji. Došlo je do bujica, a na Stradunu je bilo preko 30cm vode. Ukupno je do sada u Dubrovniku u rujnu palo oko 160 litara, što je gotovo duplo više od prosjeka.

Photo: Daniel Pavlinović

Rujan je u mnogim dijelovima Dalmacije do sada najkišovitiji mjesec ove sušne godine. Bez želje za ikakvim senzacionalizmom, ne može se poreći da je ova godina do sada donijela niz ekstremnih meteoroloških situacija i to svih tipova; suša, poplave, rekordne hladnoće, rekordne vrućine. Koji razlozi leže u tome otkrit će klimatolozi DHMZ-a, a mi se nadamo da će se ostatak godine odvijati meteorološki povoljnije.