Istarska ponuda za nautičare

Photo: Boris Kačan

Nautički turizam jedan je od trendova koji privlači sve više gostiju. Kako cijela hrvatska obala, tako i sama Istra posjeduje prava geografska obilježja za ovakav oblik turizma. Potencijal koji ona stvaraju posljednjih godina se sve više iskorištava. Istarski priobalni gradovi tako nude nautičarima vrhunski opremljene marine, smještene na povoljnom položaju. Portal iTurizam donosi nekoliko njih.

Umag

ACI marina Umag predstavlja prvi nautički ulaz u Hrvatsku iz središnje Europe. Marina je smještena u atraktivnom zaljevu i raspolaže s 475 vezova, te može primiti jahte i do 40m dužine. Već četrnaest godina njezin ponos je i Plava zastava, jamac besprijekorne čistoće mora i vrhunske opremljenosti. Kako su Umag i okolica dom superiorne gastronomske ponude i vrhunskih vina, ACI marina Umag je i idealna polazna luka za sve nautičare koji su u potrazi za enološkim i gastronomskim doživljajima. 2007. i 2008. godine ova je marina ponijela titulu najbolje marine na hrvatskoj strani Jadrana.

Poreč

Marina Poreč je mala gradska marina smještena u centru Poreča i to na južnom dijelu gradske luke Poreč, te raspolaže ukupno sa 129 vezova u moru. Ovisno o poslovanju i raspoloživost kapaciteta, marina nudi dnevni, mjesečni ili godišnji vez. Neke od pogodnosti su benzinska postaja za brodove, sanitarni čvor, praonica rublja, parkiralište na otvorenom i sl. Dubina akvatorija Marine se kreće između 1 i 3 m.

Photo: Boris Kačan

Vrsar

Marina Vrsar, čija je izgradnja počela 1999. godine, ima 220 vezova u moru, te 40 vezova na suhom. Dubina plovnog puta i vezova se kreće od 4- 14 metara, te može prihvaćati megajahte i do 50m dužine. Na benzinskoj crpki dubina mora iznosi 4 m. Nautičari na raspolaganju imaju recepciju sa videonadzorom, klimatizirane sanitarije, vrhunski restoran, caffe bar i dr. Marina se nalazi blizu grada, pa su gostima na raspolaganju svi njegovi sadržaji.

Rovinj

Rovinj svakom gostu nudi sve što je potrebno za osjećati se dobro. Boje, šarm, srednjovjekovna arhitektura i vrhunska gastronomska ponuda samo su neki od epiteta koji ovo nekadašnje ribarsko mjestašce pretvaraju u vrhunsku turističku destinaciju. Nautičarima ACI marina Rovinj može ispuniti sve želje i potrebe, a kako bi se to održalo, ove godine je počela cjelovita rekonstrukcija morskog i kopnenog dijela cijele marine. Plan je da u sezoni 2018. ova marina postane suvremena marina vrhunskog dizajna s najnovijim tehnološkim rješenjima, te sa svim uslugama najvišeg standarda u svjetskom nautičkom turizmu. Marina će postati i prva marina ACI sustava s najvišom kategorizacijom- pet sidara.

 

Photo: Wikimedia

Pula

Najveći istarski grad Pula najpoznatiji je po povijesnim znamenitostima među kojima se ističe Arena. Golema prirodna luka se koristi od rane antike, a služila je i kao glavna luka Austro- Ugarske Monarhije. ACI marina je smještena u samom srcu te luke, na korak od Arene. Marina ima 194 veza u moru, te može prihvatiti megajahte do 40 m dužine. Recepcija, bistro, te prodavaonica nautičke opreme  samo su neki od sadržaja koje ona nudi.

Ivana Tucak/iTurizam