Hrvatske luke mogu povući 80 milijuna europskog novca

Photo: Boris Kačan

Za hrvatske luke otvorene za javni promet od županijskog i lokalnog značaja u sljedeće tri godine otvara se mogućnost novog razvojnog ciklusa od velike važnosti za otočko stanovništvo i lokalno gospodarstvo, što ujedno znači i dizalice diljem Jadrana gdje će se novi poslovi nuditi izvođačima radova u projektima s bespovratnom financijskom injekcijom iz EU fondova, piše Poslovni dnevnik.

Za ove projekte s ciljem integracije hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu i svladavanja ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast osigurano je 80 milijuna eura, a sredstva će se koristiti do 2023. U nadležnom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastruktura smatraju da će to biti dovoljno, no ako se pokažu veće potrebe tvrde da će pronaći dodatna sredstva. Dosad je, naime, identificirano 28 prihvatljivih projekata, u vezi kojih pojedinosti još nisu dostupne, a sredinom rujna ovaj je resor donio Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet RH za razdoblje 2017. – 2020. Ministar Oleg Butković sad najavljuje i EU natječaj, koji će uslijediti kao prvi javni poziv ovog tipa iz EU fondova usmjeren na sufinanciranje luka otvorenih za javni promet.

Photo: Morski.hr

Po prvi put otvara nam se i mogućnost korištenja EU sredstava za financiranje naših luka, potvrđuje Butković čiji je resor izradio program državnih potpora s ciljem, kako kažu, dokazivanja da se EU sredstvima planira financirati infrastruktura koja će doprinijeti javnom interesu. S obzirom na velik broj potencijalnih projekata, doznajemo, napravljen je objedinjeni Program tako da lučke uprave ne bi trebale pojedinačno dokazivati kako projekti ne sadrže nedopuštenu državnu potporu. Po Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK), unutar Specifičnog cilja – Povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike, predviđen je najniži iznos bespovratnih sredstava po projektu i prijavitelju od milijun kuna, a najviše 370 milijuna kuna.

Više pročitajte na portalu Poslovni dnevnik.