POBIJENA KONCESIJA ZA POZNATU PLAŽU: “Ovom presudom padaju sve koncesije na Jadranu”?

Foto: Youtube/Screenshot

SPLIT – Upravni sud u Splitu srušio je koncesiju za plažu Kašjuni.

Poništeno je rješenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te odluka Županijske skupštine o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja na dijelu uvale Kašjuni, piše Index. Sud je postupao temeljem tužbi tvrtki Split Luxury Rooms, Sunčane oaze i Hemingway bara, koje su također bile zainteresirane za koncesiju na Kašjunima, no ona je došla u ruke tvrtke Dolis inženjering poznatog solinskog HDZ-ovca Ante Dolića.

Grubo povrijedili Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama

Sudac Silvio Čović konstatirao je da je prvostupanjsko upravno tijelo grubo povrijedilo odredbe Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kada je dalo koncesiju za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koje se može dati samo na temelju koncesijskog odobrenja za što je uređen zaseban postupak i različiti ovlašteni davatelji.

Naime, kako u presudi navodi sudac Čović, člankom 7. stavkom 1. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama propisano je da se za posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra daje koncesija, dok je stavkom 2. propisano da se za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koja ne isključuje niti ograničuje opću upotrebu daje koncesijsko odobrenje.

Photo: Dalmacija danas

Koncesija isključuje iz opće upotrebe pomorsko dobro

Razlika je značajna. Koncesija djelomično ili potpuno isključuje iz opće upotrebe dio pomorskog dobra i daje ga Vlada, županije, jedinice lokalne samouprave i tijela javne vlasti na rok od 5 do 99 godina. Koncesijsko odobrenje, pak, ne isključuje, niti ograničava opću upotrebu pomorskog dobra, daje ga Vijeće za dodjelu koncesijskih odobrenja jedinica lokalne samouprave na rok do najviše pet godina.

Splićani su se ovog ljeta već dosta bunili na koncesionara plaže Kašjuni. Smetale su im ležaljke, a i ograda koja je postavljena, navodno, radi sigurnosti kupača i vozača. Stipe Dolić, sin Ante Dolića, u nekoliko navrata je izjavio da je sve po zakonu i da oni zapravo ne koriste u potpunosti sve što su dobili koncesijom.

“To nema veze s mozgom. Čovjek je skroz falio temu, svi pravni stručnjaci se slažu da je pobrkao lončiće. S ovakvom presudom padaju sve koncesije na Jadranu”, komentirao je koncesionar Stipe Dolić nepravomoćnu presudu Upravnog suda.

Kaže da i dalje radi najnormalnije jer ima ugovor sa Županijom na koncesiju od deset godina.

Index.hr