Medijska prašina suzbija prašinu iz Luke Šibenik: Uvode sustav zatvorenog prekrcaja

Uprava Luke Šibenik radi na projektu uspostave potpuno zatvorenog sustava prekrcaja rasutog tereta kojim će zauvijek riješiti problem prašenja, najavljuju iz tog poduzeća, piše ŠibenikIn

– Na tom projektu radi se intenzivno i u tijeku je priprema projektne dokumentacije. Bude li sve teklo po planu, sustav bi mogao zaživjeti tijekom iduće godine, a njegovom uspostavom konačno ćemo zauvijek riješiti problem prašenja iz luke i vjerujem da će građane razveseliti ova informacija – kaže Davor Škugor, predsjednik Uprave poduzeća Luka Šibenik.

Novi sustav omogućit će prekrcaj tereta iz lučkih skladišta izravno u ‘štive’ broda pa više neće biti rasipanja  i prašenja po obližnjim zgradama i drugdje po gradu, kažu u Luci.

– Osim što stvara neugodu građanima, ta nam rasuta prašina stvara i gubitke u poslovanju pa nam je zaista u interesu eliminirati taj problem. Svjesni smo da oblak prašine koji se povremeno ukaže nad lukom ne izgleda lijepo, no razloga za zabrinutost nema jer je riječ o potpuno neopasnim materijalima – poručuje Škugor.

Photo: Morski.hr

Vidljivi oblaci prašine, kaže, događaju se povremeno, kada se stvore nepovoljni klimatski uvjeti pa dođe do razgradnje granula.

– U takvim slučajevima, nastojimo reorganizacijom poslovanja količinu prašine svesti na minimum. Nakon povećanog prašenja tijekom prošlog vikenda, smanjili smo intenzitet prekrcaja i očekujemo da bi posao trebali završiti bez većih problema – kazao nam je prvi čovjek Luke Šibenik nakon što su prošlog vikenda brojni građani protestirali zbog prašenja radi kojeg je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uputilo u luku inspekcijski nadzor koji je još uvijek u tijeku.