Iako obara rekorde, za Luku Rijeka još uvijek nedostižan Koper

Photo: Boris Kačan

RIJEKA – U prvih devet mjeseci ove godine na kontejnerskom terminalu Brajdica zabilježen je promet od 157.577 TEU-a, što je za 15 posto više nego lani, kada je bilo 137.150 TEU-a, piše Novi List.

Dosad najbolja riječka godina još uvijek ne može donijeti osjetnije približavanje prometu najveće slovenske luke u Kopru, gdje je u prvih osam mjeseci bilo 612.795 TEU-a, a promet je rastao po stopi od 8,3 posto. Usporedbe su tu prilično nezahvalne, jer Kopar i dalje zadržava primat uvjerljivo najveće konejnerske luke na sjevernom Jadranu, ali je pozitivno što je riječka stopa rasta gotovo dvostruko veća od one u Kopru. Ukoliko se ovaj trend nastavi, sasvim je izvjesno kako će do kraja godine biti zabilježen najveći kontejnerski promet u povijesti riječke luke.

Luka Koper / Photo: Wikimedia

 

Iako je riječ o dobrim vijestima povećanje prometa, uskoro bi moglo dovesti terminal na Brajdici u operativne probleme, jer se već 5 godina čeka uređenje intermodalnog terminala uz željeznički kolosijek, pa je stoga upitno hoće li se u takvim uvjetima moći zadržati ovogodišnji trend rasta prometa. Portalne dizalice, koje su davno nabavljene, nisu u funkciji i iako je iz europskog fonda CEF odobreno sufinanciranje oko 35,5 milijuna eura vrijednog projekta modernizacije željezničkog kolovodvora u zaleđu terminala, problem je što radovi još nisu započeli. Natječaj za izbor izvođača radova trebao bi biti završen do kraja mjeseca, a gradnja na terenu bi trebala započeti u ožujku 2018. U međuvremenu je promet Brajdice povećan do razine kada će realizacija ove investicije predstavljati smetnju za efikasno servisiranje sve većeg prometa. Sve manje vremena ima i za dogovor oko osiguranja financiranja za projekt produbljenja stare obale na Brajdici do dubine od 14,5 metara. Procjena je kako visina investicije iznosi oko 10 milijuna eura, a s obzirom na to da je ovaj projekt odbijen na CEF-u, preostaje pronaći drugi model financiranja, o čemu se vode razgovori predstavnika koncesionara na Brajdici i Lučke uprave Rijeka.

Novi List