Danas odluka o dubrovačkoj luci Gruž

Foto: Pixabay / Ilustracija

DUBROVNIK – Što će se događati s terminalom dubrovačke luke Gruž, trebalo bi se saznati danas, kada se u Zagrebu sastaje Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik, piše Dubrovniknet

Danas bi trebali doznati hoće li biti potpisan ugovor s tursko-francuskim investitorom koji je, u slučaju da to ne bude napravljeno, najavio arbitražni postupak kojim će od Republike Hrvatske tražiti 900 milijuna kuna odštete. Jutarnji list piše kako su investitori za rok potpisivanja ugovora ili dogovora datuma do kojega će to učiniti, stavili 9. listopad. No, čini se da mlada HDZ-ova ekipa koja je preuzela odgovornost upravljanja Gradom na proteklim lokalnim izborima, ne odustaje od stava kako bi potpisivanje koncesijskog ugovora s DICPI-jem, bio iznimno štetan za Dubrovnik.

Računalna simulacija projekta luke Gruž

Član UV Lučke uprave Dubrovnik i ujedno predsjednik dubrovačkog Gradskog vijeća, Marko Potrebica ponavlja ono što je iznio u TV intervjuu portala Dubrovniknet, a to je kako “nema šanse da se prihvati koncesija po najavljenom modelu, jer je to čisto pogodovanje investitorima, a protiv interesa Grada Dubrovnika”. Potrebica smatra i kako nema šanse da francusko-turski investitor dobije arbitražu kojom se prijeti Republici Hrvatskoj.

Kolika je važnost Gruškog terminala svjedoče i činjenice da koncesionar tog područja ne bi upravljao samo dolascima kruzerima u Dubrovnik, nego i cijelom prometnom infrastrukturom i razvojnim turističkim kapacitetima Grada i to na rok od 50 godina.

Dubrovniknet.