Kiša, mjestimice i pljuskovi s grmljavinom danas diljem zemlje, piše DHMZ. Obilnije oborine se očekuju na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima, a krajem dana i u Dalmaciji. U drugom dijelu dana sa zapada djelomično razvedravanje, dok će još prijepodne u Dalmaciji biti i sunčanih razdoblja. Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom i srednjem Jadranu umjerena do jaka, od sredina dana već mjestimice i olujna bura, dok će na južnom puhati umjereno do jako jugo. Temperatura zraka uglavnom od 11 do 15, a na Jadranu od 19 do 24 °C. Navečer osjetno hladnije, osobito u unutrašnjosti.

Photo: Jurica Gašpar

Upozorenje

Na sjevernom Jadranu, navečer i u noći i na ostalom dijelu, mjestimični udari bure i sjevernog vjetra 35-50, u Velebitskom kanalu do 60 čvorova, u noći će zapadno od Istre oslabiti. U noći more na otvorenom srednjeg i južnog Jadrana ponegdje 5. Ponegdje nevere, osobito u noći na južnom Jadranu.

Upaljen meteoalarm za Kvarner i Dalmaciju

UTJECAJ: Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati, piše meteoalarm. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.
Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

I.B.