KREĆE MRDUJA: Najveća regata s ove strane Jadrana

Photo: Pixabay

SPLIT – Flota od  dvjesto brodova danas sa startom u 11 sati jedri na 86. izdanju tradicionalne Mrdujske regate krstaša, najstarije utrke jedrilica na ovoj strani Jadrana.
 
      A start već uobičajeno daje gradonačelnik grada Splita, kojeg će pucnjem iz pištolja označiti Andro Krstulović Opara, i to sa broda Lučke kapetanije Split “Pojišan” u društvu dogradonačelnika Nina Vele i lučkog kapetana Davora Vidana, te direktora regate Maria Stipinovića.
    –  Prognoza nam je naklonjena, neće biti kiše već samo sunce i bura koja je u opadanju – zbori nam Stipinović,  ispred Jedriličarskog kluba Labud domaćina ove fešte od “idara, mora i vitra”.
   Ruta je također ista – start podno splitskog Sustipana, pa prema otočiću Mrduji između Brača i Šolte, udaljenom 11 nautičkih milja, okret i opet nazad u Split na cilj.
   – Veliki pobjeđuju! – koncizno je predvidio subotnje događanje na moru Ante Antunović koji jedri na svom brodu “Full Pelt”, jurilici prilagođenoj slabom vjetru, bez puno vala.
    Inače je Antunović, jedriličar JK Splita, 2012. godine uknjižio i trijumf na Mrdujskoj regati u kokpitu svog prethodnog broda “Angello Rosso”, no ovog puta mu nažalost bura ne osigurava uvjete za novu pobjedu.
Mrdujska regata 2017.

  Prema prognozama, prvo mjesto se smiješi velikim brodovima, među kojima je i rekorder Mrduje – brod “Marina Kaštela” kapetana Joška Berketa koji je 2013. godine postavio novo jedreno vrijeme od 2:09 sati i do sada čvrsto drže epitet najbržeg broda.

   Hoće li im uspjeti i dalje ostati na tom tronu, znat će se sutra, no svakako će se u utrku i za pobjednika ovogodišnje 86. Mrdujske regate krstaša “ugurati” i jedrilica “Polet Furioso” Nikole Deškovića iz splitskog Labuda, pa “Molo Longo Tutta Trieste” Rajka Kujundžića iz riječkog kluba Galeb, ali i “Tutta Trieste 2” Miloša Radonjića iz kotorskog kluba Lahor, pa “Black Mysteru” Saše Kekovića iz hercegnovog kluba “Jugole Grakalić”, pa “Gringo 2” Roberta Sandalića iz zadarskog Uskoka, “Dubrovnik” Tonča Kordića iz dubrovačkog Orsana, “Barba Branko” Filipa Zoričića,…
   Puno je favorita za pobjedu, a samo jedno mjesto je za najbrži brod regate u jedrenom vremenu. No zato ima čak 15 skupina za koje su također osigurane nagrade, od grupa maxi krstaša do onih najmanjih od 5,5 metara, kao i onih najstarijih old timera… A “labudaši” su spremili nagrade i za vjernost Mrduji, za laureate koji jedre puno godina na ovoj regati. Svima njima će nagrade, pokali i medalje, biti uručeni na svečanoj dodjeli s početkom u 20.30 sati, na platou ispred klupskih prostorija (Uvala baluni 9), nakon čega slijedi i zabavni program uz duo Sandra i Tino.
JK Labud