OKONČANA POTRAGA – Pronađen 15-godišnjak koji je tijekom Mrdujske regate pao u more

Photo: JK Labud

SPLIT – Potražno – spasilačka akcija za nestalom osobom u moru splitskog akvatorija, koordinirana sa više potražnih jedinica, pokrenuta je te ujedno i okončana sretnim ishodom danas, 7. listopada tijekom trajanja tradicionalne ‘Mrdujske regate’, koja je održana unatoč nepovoljnom vremenskim uvjetima na moru, a što je za posljedicu imalo uz potragu za nestalim natjecateljem i nasukanja, odnosno, potonuće jednog regatnog plovila, izvještava večeras Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 12.17 sati posredstvom sudionika regate te ujedno člana posade jedrilice ‘Stella Maris’ zaprimili su obavijest o padu jednog člana posade druge regatne jedrilice imena ‘Remorker’ u more, na udaljenosti oko 500 metara od rta Gomilica, otok Brač, nakon čega su ga izgubili iz vidokruga. Slijedom zaprimljene dojave MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Split, Lučkom ispostavom Brač, Pomorskom policijom Split i Hrvatskom gorskom službom spašavanja Split pokreće potražno – spasilačku akciju prema nestaloj osobi u području nestanka.

O pomorskoj potrazi za natjecateljem D.D. (rođen 2002. godine), državljanin Republike Hrvatske, obaviješten je i organizator regate, koji je ujedno obaviješten i o nasukanju navedene dvije jedrilice na rtu Gomilica. Jedna od nasukanih jedrilica nedugo nakon nasukanja je potonula, ali su posade u komunikaciji sa službenicima splitske Kapetanije potvrdile da srećom nema ozlijeđenih i da su uspjeli izaći na obalu, stoga je iz MRCC Rijeka organizratoru naloženo obaviti evakuaciju natjecatelja – brodolomaca i njihov prijevoz i iskrcaj na dogovorenoj poziciji.

Photo: Unsplash/Regan Campbell

U 13.08 sati u MRCC Rijeka javljeno da je nestali natjecatelj samostalno isplivao na obalu otoka Brač, odakle se nedugo potom osobno telefonski javio i potvrdio da je neozlijeđen, o čemu je Središnjica obavijestila sve sudionike potražno – spasilačke akcije, koja je tada i zaključena.

Službenici Lučke kapetanije Split obavljaju očevid o uzrocima pomorske nesreće nestanka maloljetnog nautičara u moru te nasukanja dvije regatne jedrilice na obalu otoka Brača

Obzirom da do okončanja potražno – spasilačke akcije organizator nije uspio obaviti odsukavanje i tegalj jedrilice ‘Stella Maris’, isto su obavili službenici LK Split, koji su u 14.15 sati oštećenu regatnu jedrilicu osigurali od potonuća i oteglili u Bobovišće na otoku Braču, dok je pozicija potonuća druge regatne jedrilice označena kako ne bi predstavljala opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu.

R.I.