USPJEŠAN ŠIBENIK: Već uzeo pola milijarde iz EU, čeka spreman još toliko

ŠIBENIK – Promotivni film o šibenskim projektima koje je povodom Dana regionalnog razvoja izradilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije predstavljen je u Solarisu na Danima regionalnog razvoja i EU fondova. Šibenik je odabran kao primjer uspješnog korištenja sredstava iz EU jer zajedno sa Šibensko-kninskom županijom ima jedan od najboljih omjera prijavljenih i odobrenih projekata, a realizirano je ukupno 468,64 milijuna kuna, piše SibenikIn.

– Stalno čujemo u zadnje vrijeme kako naša županija nije više ono što je bila, već da je krupnim koracima krenula naprijed – govori u filmu šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Revitalizacija šibenskih tvrđava jedan je od najvažnijih šibenskih projekata, preko 15 milijuna odobreno je od strane Europe za obnovu tvrđava Barone i sv. Mihovil. Revitalizacija tvrđave sv. Ivana sa 41.5 milijuna kuna najveći je šibenski odobreni projekt.

– Sve što se u Šibeniku dobro dogodilo, dogodilo se novcima iz Europe. Najveću zaslugu ima ekipa iz gradskog Odjela za gospodarstvo koja priprema te projekte i kojima apsolutno vjerujem. Kad postaneš turistički brend zahvaljujući našim tvrđavama, onda je lakše pregovarati i o infrastrukturi, sportu i svemu drugom – kaže u promotivnom filmu šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Photo: Boris Kačan

Trenutno je prijavljeno devet novih projekta vrijednih 44 milijuna kuna, a u pripremi je još osam u vrijednosti od 500 milijuna kuna.

Za projekt studentskog kampusa Palacin Europa će izdvojiti 79,6 milijuna kuna, a za projekt Centra Trokut 20 milijuna kuna.

Veliki je i projekt Adriatic Bussines centra u TLM-u, kojeg je prijavila Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

– Svaki odobreni projekt generira i niz manjih zadovoljstava velikog broja ljudi koji su na njima uspješno radili, i koji za sve znači puno koristi – kaže u filmu ravnateljica Razvojne agencije Mira Lepur.

SibenikIn