PAG: PALA VJETROELEKTRANA ZBOG VJETRA! Pažani: Pokvarene su, bilo je pitanje vremena

PAG – Pod naletom bure u Pagu je noću 6 na 7. listopada pala vjetrenjača. Visoka 50 metara i teška 35 tona, dizajnirana je da odolijeva najvećim naletima vjetra na poziciji gdje je postavljena. Tim više čudi da se ovakvo nešto moglo dogoditi.

Šteta na vjetroelektrani koja strujom opskrbljuje do 600 kućanstava je velika i procjenjuje se na 600 tisuća eura. Na istoj lokaciji nalazi se još  6 vjetrenjača, na kojima nisu primjećena oštećenja i u punom su pogonu. Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je kako je na Pagu puhala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vjertrenjači.

Svjedoci međutim tvrde drukčije. Stanovnik Paga, Šime Gligora na svom Facebook profilu piše:

“Bilo je samo pitanje vremena. Vjetrenjače već MJESECIMA stoje potpuno blokirane na mjestu, znači POKVARENE i ne okrecu se prema vjetru da bi smanjile otpor. I evo prve bure i ovoga smeća sad. Ovo je vjerovatno presedan u povijesti vjetroelektrana, da se sruši zbog neodržavanja!!! Treba na vrijeme ukloniti preostale dok ne nastane nova šteta ili nekoga ubije! Nije za Balkance high tech.”

Dosta komentara na društvenim mrežama usmjereno je na činjenicu da obnovljive izvore energije plaćaju građani kroz povišene račune za struju. Može se stoga zaključiti kako je sreća u nesreći da nema ozlijeđenih, ali i upozorenje odgovornima koji bi trebali i kontrolirati, a ne samo izdavati i naplaćivati koncesije!

D.G.