Hoće li “Vila Velebita II” zbog neznanja ljudi iz Ministarstva u rezalište?

Photo: Pomorska škola Bakar

BAKAR – Nakon odlaska zapovjednika u mirovinu, resorno je ministarstvo odbilo zaposliti novog čovjeka obrazlažući da ne postoje propisi za financiranje tog radnog mjesta, iako su to radili od 1973., piše Novi list.

Pomorska škola Bakar najstarija je strukovna škola u Hrvatskoj i jedina srednjoškolska ustanova za izobrazbu budućih pomoraca koja posjeduje vlastiti brod i to već više od stoljeća i pol. Međutim, korištenje broda »Vila Velebita II« za odrađivanje učeničke prakse od svibnja je pod znakom pitanja, a razlog je umirovljenje dugogodišnjeg zapovjednika broda. Ne računajući da bi odlazak u mirovinu trebao predstavljati neki problem, škola je Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputila zahtjev za zapošljavanjem novog zapovjednika na upražnjeno radno mjesto u skladu s dosadašnjom praksom, no dobiveni odgovor bio je više nego neočekivan.

Photo: Pomorska škola Bakar

Upražnjeno mjesto

Naime, resorno je ministarstvo odbilo zaposliti zapovjednika školskog broda obrazlažući to činjenicom da ne postoje propisi prema kojima moraju financirati takvo radno mjesto, iako su to radili od 1973. godine, od kada je »Vila Velebita II« u vlasništvu Pomorske škole Bakar. To što se na tom brodu svakodnevno održava nastava i što brod bez zapovjednika ne može funkcionirati, Ministarstvo se ne tiče, a da apsurd bude veći, nije zapovjednik školskog broda jedino radno mjesto na »Vili Velebita II«, jer na brodu radi i upravitelj stroja te mornar, a ta dva radna mjesta financira upravo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pojašnjavajući da je školski brod učionica koja doslovce svakodnevno služi za održavanje nastave i međukurikularnih sadržaja, ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš ističe da školski brod redovno sudjeluje i u ekološkim akcijama u koje se uključuju učenici te je posjednik i Plave zastave.

U 44 godine pet zapovjednika

Pomorska škola Bakar u svojoj je dugoj tradiciji imala tri broda, a posljednji je upravo »Vila Velebita II«. Od 1973. godine, kada je brod sagrađen za potrebe škole, do danas u kontinuitetu brod je zapošljavao pet zapovjednika, a posljednji je na njemu proveo punih petnaest godina do umirovljenja u svibnju. Do danas se na brodu izmijenilo i devet upravitelja stroja te petero članova posade.

– Osnivač škole, Primorsko-goranska županija, financira redovno godišnje dokovanje broda, obvezno osiguranje broda, kao i trošak izdavanja potrebnih svjedodžbi za plovidbu sukladno propisima Hrvatskog registra brodova. Brod služi također i za izvođenje vježbi u skladu s STCW Konvencijiom, odnosno Pravilnikom o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca, a sve usklađeno sa strukovnim kurikulumima za stjecanje zanimanja pomorski nautičar i tehničar za brodostrojarstvo. Tradicija školskih brodova naše škole datira od 1894. godine. Škola ima u vlasništvu školski brod »Vila Velebita II« od 1973. godine, te su od tada do danas su članovi posade broda, a riječ je o tri člana, zaposlenici nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja.

To su jedina takva tri radnika u cijeloj državi, jer smo jedina pomorska škola u državi koja ima u vlasništvu školski brod. Samim time, radna mjesta zapovjednika školskog broda, upravitelja stroja i člana posade koji čini dio plovidbene straže nisu predviđena ni propisana niti u jednom zakonskom ili podzakonskom aktu, kao što su Pravilnik o normi rada nastavnika u srednjoškolskim ustanovama te Uredba o nazivima i koeficijentima radnih mjesta u javnim službama. Zbog navedenog je nadležno ministarstvo tim radnicima dodijelilo koeficijente za plaću u skladu s uredbom o nazivima i koeficijentima u javnim službama na način da zapovjednik ima koeficijent stručnog učitelja, upravitelj stroja ima koeficijent stručnog učitelja – početnika, a član posade koji čini dio plovidbene straže ima koeficijent suradnika u nastavi. Važno je istaknuti da se ne radi o novom zapošljavanju, već o upražnjenim radnim mjestima, što znači da se zapošljavanjem neće dodatno opteretiti državni proračun, pojašnjava ravnatelj.

 

Photo: Pomorska škola Bakar

Ne znaju što rade

Međutim, nadležnom ministarstvu to očito nije jasno, jer i na naš upit iz Ministarstva znanosti i obrazovanja stiglo je objašnjenje u kojem se potanko citiraju zakoni i pravilnici vezani uz sustav školstva, a tim propisima iz područja obrazovanja, stoji u obrazloženju, nije propisan djelokrug rada zapovjednika školskog broda i člana posade. Suprotno činjenici da to isto Ministarstvo još uvijek plaća zaposlenike na školskom brodu, a desetljećima je to činilo i za zapovjednika broda, u odgovoru upućenom našoj redakciji stoji da nemaju predviđena sredstva za takvo zapošljavanje.

– Uredbom o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama nije propisano radno mjesto, radne obveze istoga, a niti pripadajući koeficijent složenosti poslova, pa u sredstvima ovog ministarstva nisu osigurana sredstva za navedeno zapošljavanje. Ujedno napominjemo da su temeljem Sporazuma o međusobnoj suradnji između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture utvrđeni okviri suradnje i održavanje školskog broda »Kraljica mora«, a za potrebe izvođenja praktične nastave i vježbi u području pomorskog prometa – stoji u odgovoru Ministarstva.

Novi list