Dodatnih 10 milijuna eura iz Europske Komisije Piculinoj Inicijativi za otoke

Foto: Ured Tonina Picule

BRUXELLES – Zastupnik Tonino Picula sastao se u Bruxellesu s Christopherom Jonesom, zamjenikom generalnog direktora Opće uprave za energetiku Europske komisije. Povod susreta bili su  nedavno pokretanje Otočkog foruma za energetiku na Kreti i nastavak provedbe Akcijskog plana za otoke (Preparatory Action) kojeg je Picula predložio s kolegama Santom (MT) i Giuffridom (IT) i za koji je odobreno 2 milijuna EUR-a iz proračuna EU, nakon pozitivne evaluacije Komisije i glasovanja Europskog parlamenta.

 „Cilj ove akcije je učiniti otoke predvodnicima u korištenju čiste energije kako bi postali uzor za rješenja na europskoj razini. Pomoći im da u najvećoj mogućoj mjeri za proizvodnju električne energije koriste lokalne izvore čiste energije i tako postanu što autonomniji u opskrbi energijom“, istaknuo je zastupnik Picula.

U ime Komisije, Cristopher Jones je zahvalio na inicijativi i dodijeljenim sredstvima.

Ovih 2 milijuna EUR-a su odličan početak! Komisija želi nastaviti ovu hvalevrijednu akciju te radi na mogućem povećanju proračuna s dodatnih 10 milijuna EUR-a iz programa HORIZON 2020. Svakako želimo uključiti i hrvatske otoke u ovaj proces!“, komentirao je Jones.

Photo: Boris Kačan

Sredstva iz Akcijskog plana bit će dodijeljena u sljedeće dvije godine i njima bi trebalo inicijalno pomoći upravo manje spremnim i manje razvijenim otocima poput hrvatskih da se povežu te u sinergiji razviju strateške planove za ostvarivanje energetske neovisnosti. Natječaji će se raspisati u studenom 2017., a rok za predaju bit će siječanj 2018. Ugovori će biti potpisani u travnju sljedeće godine, a isplata sredstava izvršena do 2020. godine. Picula je tim potezom iskoristio zastupničku mogućnost da jednom godišnje predloži akcije koje prolaze evaluaciju Europske komisije i zatim se o njima glasuje u Europskom parlamentu.

„Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastankom! Ministarska deklaracija iz svibnja koju je potpisalo čak 14 zemalja članica, potpora Europske komisije i forum na Kreti najbolji su dokazi da političku podršku imamo. Stoga vjerujem da će i financijska podrška biti sve veća te da će i naši otoci iskoristiti sredstva i tehničku podršku koja će biti na raspolaganju“, zaključio je Picula.

U okviru ove iste akcije, 22. rujna je uspostavljen i Europski otočki energetski forum (European Energy Islands Forum) na Kreti koji će pratiti napredovanje otoka, poticati umrežavanje, razmjenjivati iskustava i prenositi znanja na same otoke. Forum su otvorili grčki premijer Tsipras i europski povjerenik za energetiku Cañete. Cilj je Foruma na otocima ubrzati prijelaz na čiste izvore energije, kojim će se osigurati sigurnost opskrbe i povoljna cijena energenata te potaknuti otvaranje novih radnih mjesta na otocima, izvještavaju iz ureda eurozastupnika, Tonina Picule.

R.I.