Jadran postao pet puta skuplji za nautičare

Foto: Pixabay

Drastično poskupljenje boravišne pristojbe za vlasnike ili korisnike plovila stupilo je nedavno na snagu uredbom hrvatske Vlade i njime se utvrđuju čak pet do šest puta veće cijene pristojbi u odnosu na dosadašnje, ovisno o kategoriji plovila i vremenskom razdoblju za koje se plaća pristojba.

Primjerice, vlasnik jahte dužine od 9 do 12 metara dosad je morao plaćati godišnju pristojbu oko 150 eura, a po novoj Uredbi o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2018. godinu cijena će iznositi oko 775 eura, a za jahte od 12 do 15 metara godišnja pristojba je sa 176 eura skočila na 1.024 eura,piše Glas Istre. Cjenovni razredi podijeljeni su osim po dužini plovila i po vremenskim razdobljima boravka, pa se tako za najduža plovila iznad 20 metara dužine, koja su i najluksuznija, pristojba za razdoblje od godine dana povećava sa 227 eura na svotu od 1.939 eura, odnosno na maksimalnih 14.500 kuna.

Photo: Sergii Gulenok/Unsplash

Koliko će Hrvatska biti konkurentna zemljama u okruženju?

Ova vijest je nekako skoro svima prošla ispod radara, niti je bilo službenog priopćenja, a pitanje koje se legitimno postavlja hoće li i koliko Hrvatska biti konkurenta spram destinacija u okruženju.

Cijene su okvirne i ovise o tečaju, ali pružaju dobar uvid u novonastalu situaciju. Takav cjenovni udar donekle može samo ublažiti činjenica da posade ili vlasnici plovila većinom ne borave na brodovima tijekom cijele godine, već u kraćem razdoblju. Ukoliko je to mjesec dana, godišnje pristojba je dva do tri puta skuplja, što bi većini moglo biti prihvatljivije. Ipak, ostaje upitno koliko će Hrvatska biti konkurentna zemljama u okruženju.

Negativne reakcije ne stižu samo iz nautičarskih krugova u inozemstvu već je dopis uputilo i Udruženje marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Kako navodi predsjednik Udruženja Sean Lisjak, poskupljenje je uvedeno u jeku turističke sezone još u kolovozu i tada nije izazvalo očekivanu pozornost i reakcije, ali je sada dočekano izrazito kritično. “Mi smo kao Udruženje marina kritični bili prema samoj namjeri, a sada smo poslali dopis i zatražili obrazloženje Odbora za turizam Hrvatskog sabora zbog čega se uvode tako drakonske pristojbe, kao i kave će posljedice takva odluka imati. Također smo zatražili podršku Europskog udruženja marina da nam proslijede pregled visine boravišnih pristojbi za nautičare u Europi, a poglavito u zemljama na Jadranu i Mediteranu. Klijenti su doista zgroženi, jer se, ovisno o kategoriji plovila, pristojbe povećavaju u rasponu od 56 do čak 753 posto. Možemo razumjeti nakanu da se ubere nešto više prihoda od pristojbe, ali ne na način da najveći dio snose nautičari i definitivno smo protiv toga. Stoga molimo da Saborski odbor za turizam ipak razmotri ovu drakonsku mjeru te da se iznađe jedno racionalno rješenje koje neće poremetiti prisutan trend rasta interesa nautičara za naše marine. Ako se nešto ne promijeni, sigurno se može očekivati dramatičan pad nautičkog prometa, svaka kuna puno znači i bolje je da se ta kuna prihoduje u trgovinama i restoranima u marinama nego na boravišnoj pristojbi” ističe Lisjak, za Glas Istre.