3 min. čitanja

Pohane i frigane srdele

Pohane i frigane srdele
Foto: Željko Višić

Srdela je hrana puka i kraljica ribe! Kroz sva povijesna vremena i nevremena prehranjivala je siromašno priobalno i otočko stanovništvo tako da joj je pripao status ribe hraniteljice. I dan danas svojom cijenom predstavlja svakom prihvatljiv obrok.

Zbog izuzetnih hranjivih vrijednosti stekla je i status kraljice ribe. Zajedno s inćunima i papalinama čini najhranjivije male plave ribe. Dokazano je kako je bogata omega-3 i omega-6 nezasićenim aminokiselinama, bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima A, D i E, … pa se često koristi u liječničkim dijagnozama kao prehrambena preporuka.

Foto: Željko Višić

Sastojci:

– 1-1,2 kg srdela (po mogućnosti većih),

– maslinovo ulje; 3 dcl,

– suncokretovo ulje; 2 dcl

– brašno, jaja i krušne mrvice za pohanje i friganje

– sol i papar,

– krumpir; 0,8 kg

– kapula; 1 veća

– češnjak; 2 česna,

– kapare; 1 velika žlica

– peršin; nekoliko grančica,

– rikula;  do 5 dkg

– domaća kvasina; do 0,5 dcl

– limun; 1 kom

– rajčice; 0,5 kg,

Foto: Željko Višić

Priprema i pohanje srdela:

Pohane srdele su vrlo zasitne pa preporučam od ukupne kupljene količine odvojiti 30-40% za pohanje, ostatak neka ostane za friganje.

Srdelama odstranite glave i repove, pridržavajući ih bočno s dva prsta polegnite ih na leđa, oštrim nožem zarežite okomito po cijeloj trbušnoj strani. Ne smijete rezati do dna jer će se srdela filetirati na dva odvojena dijela, cilj nam je da srdela bude filetirana u jednom komadu. Kad srdelu zarežete do sredine kosti otvorite je poput knjige, njena utroba i središnja glavna kost lako se odvoje od mesa. Fileti se mogu oprati vodom (ne preporučujem), ali nakon cijeđenja obvezno se trebaju posušiti papirnatim salvetama.

Otvorene filetirane srdele uvaljajte u brašno, umočite u razmućena jaja i uvaljajte u mrvice. U tavi zagrijte obilniju količinu mješanog maslinovog ulja. Na srednjoj vatri pržite ih, najprije s jedne, a zatim s druge strane i to samo 2-3 minute, dok porumene.

Napominjem da ribu ne smijete prepržiti. Dobro je nakon vađenja ribe iz ulja istu postaviti na papirnate salvete da se otkloni višak ulja, i tako, što više sačuva hrskavost jela.

Priprema i friganje srdela:

Srdelama se glava odstrani odsjecanjem, a utroba tako da se riba polegne bočno, nožem uzdužno zareže donji dio tijela ribe, njegovim vrhom povuće i odstrani nepoželjno. Iskusni kuhari sve navedeno odrade jednim potezom noža, prilikom odsjecanja glave to ne naprave do kraja već zadnjim potezom odvoje glavu i povuku utrobu.  Stvar iskustva.

Pranje srdela vodom je stvar osobnog izbora (ne preporučujem) i vrijedi sve isto kao u prethodnoj pripremi za pohanje.

Očišćene srdele uvaljajte u brašno, a zatim ih pržite u tavi, na srednjoj vatri, u obilnijoj količini mješanog maslinovog ulja, najprije s jedne, zatim s druge strane do zlatno žute boje.

Foto: Željko Višić

Serviranje:

Uz ova jela prigodno ide salata od kuhanog krumpira s lisnato narezanom kapulom, žlicom kapara (ili motara) i rikule.

Također servirajte i nešto narezanih, posoljenih rajčica.

Serviranu friganu ribu posolite srednje krupnom morskom solju, nakapajte s malo limunova soka i maslinovog ulja, dok uz pohane srdele dodajte tartar ili neki drugi prigodni umak.

Dobar tek Vam želi Žele!

Željko Višić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.