VIDEO: Tomislav Horvatinčić oslobođen svih optužbi!

Foto: Youtube screenshot ilustracija/ Zrinka Magazzin

ŠIBENIK – Tomislav Horvatinčić nije kriv za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su u kolovozu 2011. godine smrtno stradali talijanski supružnici na čiju jedrilicu je naletio njegov gliser, presudila je na ponovljenom suđenju pred Općinskim sudom u Šibeniku sutkinja Maja Šupe i nepravomoćno ga oslobodila svih optužbi, donosi ŠibenikIn.

– Kao što svi već znate, u ovome postupku već je donesena nepravomoćna presuda od strane sudskog vijeća koja je bila ukinuta od strane Županijskog suda u Zadru kao prvostupanjskog suda te je predmet vraćen ovom sudu radi ponovnog odlučivanja. Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom na činjenicu da se nije nedvojbeno i na siguran način utvrdilo da je djelo počinjeno neizravnom namjerom, sud je donio oslobađajuću presudu – kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe.

U daljnjem obrazloženju presude rekla da Horvatinčić to nije počinio niti iz namjere niti iz nehaja te da optužba nije dokazala optužni akt. Dodala je i da izostanak reakcija u trenutku nesreće daje činjenicu da je Horvatinčić bio bez svijesti.

– Naime, sudsko vijeće je mišljenja da u ovom ponovljenom postupku, imajući rezultate dokaznog postupka prvog suđenja, a dokazni postupak je nadopunjen tijekom ponovljenog suđenja, pregledom navedenih dokaza i ponovnim saslušanjem svjedoka te vještaka medicinske službe te nadopunjujući njihovo vještačenje t vještačenje stalnog sudskog vještaka, forenzičnog psihijatra, ovo vijeće je zauzelo stav da djelo koje je optuženiku stavljeno na teret nije počinjeno niti iz namjere odnosno, kako proizlazi od optužbe, s neizravnom namjerom, a niti iz nehaja. Dakle, optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako to proizlazi iz podignute optužnice.

Kako je nadalje navela sutkinja, sud je prihvatio obranu optuženoga pogotovo u onome dijelu da je optuženi doživio sinkopu, to jest, kratki gubitak svijesti.

– Sud je prihvatio i onaj dio obrane da su tog dana na moru bili dobri uvjeti na plovidbu, da nije bilo nikakve gustoće prometa, da je krećući se otvorenim morem razvio brzinu od oko 26 čvorova, dakle glisirajući svojim plovilom, da je vidljivost bila dobra i da je on primijetio jedrilicu oštećenih te da kao iskusni, dugogodišnji pomorac ni u kom slučaju nije doveo u pitanje činjenicu da će se sa navedenom jedrilicom mimoići, a upravo nedostatak njegove reakcije, odnosno nepoduzimanje nikakvog manevra u zadnjoj fazi mimoilaženja na udaljenosti od nekih 250 do 300 metara daje u prilog činjenici da je na kratko bio u nesvijesti.

Podsjetimo, sutkinja Maja Šupe bila je predsjednica i sudjskog vijeća koje je Horvatinčića je u studenom 2015. godine proglasila krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli.

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici koji je danas, šest godina nakon nesreće, priveden kraju.

Obitelj stradalih Talijana nije došla na izricanje presude, a njihov sin Federico je uoči izricanja uputio pismo HRT-u u kojem ističe kako mu Horvatinčić, unatoč onome što je tvrdio, nikad nije ponudio financijsku naknadu.

ŠibenikIn