Photo: Daniel Pavlinović

U nizu pravosudnih i zakonodavnih afera koje ovih dana češće nego ikad prije sablažnjavaju javnost, našao se još jedan, po mnogima diskriminirajući prijedlog zakona. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) u Zakonu o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti koji je upućen u e-savjetovanje, predlaže uvođenje drakonskih kazni koje se penju i do 300.000 kn za Udrugu te do 50.000 kn za odgovornu osobu, ukoliko se netko usudi objaviti temperaturu zraka s neke druge mjerne stanice ili pak prognozirati vrijeme. 

Photo: Daniel Pavlinović

Šibenik Meteo: DHMZ želi uvesti monopol

Pobunile su se stoga vodeće hrvatske meteo udruge, duboko razočarane DHMZ-ovim prijedlogom zakona. Udruga Šibenik Meteo tvrdi da DHMZ nastoji kriminalizirati rad meteo udruga i uspostaviti apsolutni monopol u publikaciji meteoroloških podataka što je u današnje vrijeme gotovo nezamislivo i čime ih se diskriminira. Udruge koje već primaju potporu od kolega iz Europe i javnosti odlučile su se zajednički boriti protiv ovog zakona pa će nakon što dobiju pravna mišljenja u narednim danima izdati priopćenje i poduzeti sve da se nađe kompromisno rješenje.

Photo: Daniel Pavlinović

Istramet: Objavom vlastitih meteoroloških podataka postajemo  kriminalci

Slično smatraju i u meteo udruzi Istramet. Tvrde da takve kazne višestruko premašuju godišnje proračune svih hrvatskih meteoroloških Udruga zajedno, stoga je poprilično jasno koji je njihov krajnji cilj – gašenje Udruga.

Kriminalizira se primjerice publikacija meteoroloških podataka s osobnih automatskih stanica, objava meteoroloških vijesti i prognoza, objava bilo kakvih podataka mimo suglasnosti povjerenstva. Dakle, mogli bi se naći u situaciji da doslovno preko noći pisanjem vijesti o vremenu završimo na stupu srama kao najgori prekršitelji zakona države.

Photo: Istramet

Treba posebno istaknuti da prijedlog zakona uopće ne prepoznaje trud Udruga – građana te ni ne nudi mogućnost suradnje s njima, već se to pokušava ignorirati, što je sramotno pošto znamo da neke Udruge djeluju više od 10 godina.

Naše mišljenje je kako je DHMZ ovim prijedlogom u potpunosti zastranio, umjesto putem napretka i suradnje s civilnim organizacijama kao što je slučaj u razvijenim zemljama zapadnog svijeta, ide se na zabrane koje ne mogu donijeti ništa dobro. Kao da su zaboravili tko s milijardama kuna zapravo financira njihov rad.

Photo: Daniel Pavlinović

Crometeo DHMZ-u: NE, nećemo vam to dozvoliti!

Crometeo je stavio crnu traku preko svog profila u znak prosvjeda protiv skandaloznog prijedloga Zakona, jer bi se njime de facto zabranio rad Crometea i svih sličnih udruga u Hrvatskoj.

Ne samo da to nećemo dozvoliti, nego ovim putem iskazujemo veliko razočarenje da spomenuti prijedlog zakona jednom riječju nije prepoznao rad udruga poput naše, a s punom odgovornošću tvrdimo da smo nemjerljivo unaprijedili domaću meteorologiju posljednjih 15 godina. U tijeku je zajedničko dogovaranje svih budućih koraka, a naši članovi i simpatizeri bit će o svemu narednih dana izviješteni”, objavili su iz Crometea na svojoj Facebook stranici.

Nacrt spornog zakona možete pogledati ovdje.

D.G.