Photo: Youtube/Screenshot

Jedrilicom „Full swing Eugene Ore“ odlučili su projedriti Jadran. U putopisnom dokumentarcu kroz sat i 15 minuta autori opisuju živopisna i mirna mjesta, te skrivene luke, autentičan život neiskvaren navalom konzumerizma i turizma današnjice.

Započinju s nudističkom plažom i kampom Koversada kod Vrsara, preko Pule i Rovinja, svratili su u Osor, Veli i Mali Lošinj, te Susak o kojem prepričavaju posebnu priču o preživljavanju otočana kroz stoljeća.

Kad su stigli do Zadra, tamo je baš bio grandiozni školski brod JRM Jadran, a narator spominje kako se uzdigao unatoč stoljetnim razaranjima, uključujući i bombardiranje Amerikanaca u Drugom svjetskom ratu. Toliko su oduševljeni Zadrom da su jedrilicu na neko vrijeme vezali u tamošnju marinu i kroz zimski period postali Zadrani. Posjetili su Benkovački sajam za kojeg kažu dam je vrijedio cijelog putovanja.

Jedreći dalje, kao najveći problem otoka detektirali su nedostatak vode, ali i neiskvarene ljepote sjevernodalmatinskog otočja, uključujući naravno Kornate i Dugi otok. Zanimljivo je kako vodu za brod nije bilo lako nabaviti gotovo nigdje. Tako su zaustavljajući se u Šibeniku bili zahvalni još jednom što su ranije nabavili nekoliko plastičnih kanistara koje su u ovom gradu punili na javnoj fontani u parku!

Nastavili su put Krke i Skradina, pa na jug uz Trogir, Split, prema Dubrovniku i Boki Kotorskoj… Nešto ćemo postaviti i za Vas da otkrijete sami…

Neobičan dokumentarac uz dozu humora svojevrsna je reklama hrvatskom dijelu Jadrana u vrijeme kad nije bilo viralnih videa na Youtube-u i portalima internetskog bespuća.

Autor priznaje kako su ga mnogi pitali zašto je doveo svoju jedrilicu iz Amerike na Jadran, pa je odgovorio kako ništa ne može platiti osjećaj slobode kojeg imate jedreći i dok sami istražujete nepoznato.

Obrisi otoka ostali su poznati, no neke detelje starijima će probuditi nostalgiju, dok mlađi  mogu vidjeti kakve su bile morske 80-te.

D.G.