Radnici 3. Maja najavili akcije za spas brodogradilišta

Foto: Uljanik

RIJEKA – Radnici brodogradilišta 3. maj u priopćenju javnosti izražavaju zabrinutost za sudbinu tvrtke, te najavljuju sindikalne akcije kojima bi pomogli u stabilizaciji. 

“Sukladno obavezi, a na već održane aktivnosti te odaslane zahtjeve kada je Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat 3.MAJ zatražio od Uprave i vlasnika da se očituje o stanju, kao i da se informira sindikat i javnost o restrukturiranju Brodogradilišta te ispunjenim stavkama ugovora o prijenosu dionica u privatizaciji 3.MAJ-a, nažalost do danas sindikat nije dobio nikakve odgovore.

Polazeći od zauzetih stajališta a nastavno na izneseno, povjerenici Koordinacije SMH-IS 3.MAJ su na sjednici održanoj 10.10.2017 g. jednoglasno iskazali potporu nastojanjima i činu Šoljić Juraja u radu kao predstavnika radnika u NO. Koordinacija SMH-IS 3.MAJ svojim aktivnostima ne želi raditi ˝kaos niti štetu˝, ali stanje u društvu je došlo do te mjere da je članstvo zabrinuto nad sudbinom 3.MAJ-a, vođenju poslova unutar društva, kao i procesom restrukturiranja. Iako prividno, Brodogradilište 3.MAJ ima punu zaposlenost u opremnoj luci, međutim izražava se zabrinutost zbog stanja u knjizi narudžbe/ugovorenih poslova za društvo 3.MAJ Brodogradilište. Koordinacija SMH-IS 3.MAJ smatra da je odgovornost za stanje ponajviše na odgovornima u Upravi i predstavniku vlasnika.

Phot: Uljanik

Stoga je Koordinacija SMH-IS 3.MAJ donijela odluku o nastavku sindikalnih aktivnosti (sukladno Zakonu i Statutu SMH-IS) kako bi skrenula pozornost svih subjekata na ovakvo stanje. Uz već navedeno SMH-IS je poslao Zahtjev Ministarstvu da se pronađe rješenje te stvore uvjeti da se nastavi kontinuirana proizvodnja jer je ona jedini jamac opstojnosti 3.MAJ-a i brodograđevne djelatnosti. Stoga Koordinacija SMH-IS 3.MAJ će sukladno donesenim odlukama, u skladu s Statutom SMHIS i Zakonima organizirati izjašnjavanje članstva i radnika u društvima 3.MAJ uz davanje podrške sindikalnim zahtjevima.

Izjašnjavanje će se odvijati svaki dan od 16.-23.10.2017.g. u vremenu dnevnog odmora (marende) od 10,30 -11 sati kod povjerenika SMH-IS u proizvodnim sredinama i u prostorijama SMH-IS 3.MAJ. Ovim putem pozivamo sve radnike i članove da se informiraju i sudjeluju u spomenutoj aktivnost kako bismo zajedno osigurali opstojnost, zaštitu radnih mjesta i djelatnosti našeg Brodogradilišta 3.MAJ”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Koordinacija SMH-IS 3.MAJ.

I.B.