73. VIŠKA REGATA: 150 jedrilica u borbi s jugom

Mnogi s nestrpljenjem očekuju upravo tu Višku regatu krstaša koja ove godine u režiji splitskog Labuda te uz pomoć domicilnog kluba Vis, broji svoje 73. izdanje, i to sa startom prve etape u petak (20. listopada). Naime ta – mnogi je nazivaju muška regata – za većinu posada znači zatvaranje sezone podno jedara, drugima je odličan team building, trećima užitak regatavanja na dionici dugoj 28 nautičkih milja, četvrtima pruža mogućnost onih internih okršaja, dvoboja koji se vode između par jedrilica, dok ostalima jednostavno znači – užitak!

Organizatori su se potrudili da ta tri dana regatavanja ne prođu samo u nadmetanju na moru i jedrenju, već da ih obilježi i vrhunska zabava na kopnu. Tako nam najavljuju iz Uvale baluni, uhodani “team” na čelu sa kapetanom Tonijem Mlikotom, direktorom ove regate koja iz godine u godinu broji sve veću flotu. Budući se radi o vrhunskom sportskom natjecanju, jer treba se iskazati na navigaciji dugoj 28 nautičkih milja, prvo u petak (20. listopada) sa startom u 9 sati podno splitskog Sustipana pa kroz Splitska vrata prema cilju u luci Vis, te to isto ponoviti i u nedjelju samo u obrnutom smjeru.

No osim nadmudrivanja i sa protivnicima, a broji ih se već blizu 150 jedrilica, te i sa vremenskim uvjetima – za sada kiše nema na vidiku, samo juga – bit će i odlične zabave. Budući domaćini, stanovnici grada Visa, ali i cijelog otoka nekako upravo s ovom regatom koja ima i onaj prefiks – muška, okončaju turističku sezonu.

– Potrudili smo se, uz muško jedrenje na moru, i za još bolji društveni život na Visu tijekom održavanja same regate. Već tradicionalno sve posade prolaskom kroz cilj, u hotelu Tamaris na samoj rivi čeka za okrjepu i mornarski fažol. Zatim, u petak s početkom u 19 sati, slijedi šesto Otvoreno prvenstvo Visa u dugom pušenju cigare, u Bejbija, a sve u organizaciji Cigar klub Mareva iz Splita. Subota je tradicionalno rezervirana za regatu koja se u trokut vozi u samoj viškoj luci, sa startom u 11 sati, a očekuju nas na rivi i brojne degustacije autohtonih viških i jela i pića, koje već godinama prirede učenici viške srednje ugostiteljske škole – niže nam Mlikota događanja, među kojima ne smijemo zaboraviti ni subotnju večernju zabavu koju režira Turistička zajednica Visa, gdje će biti za sve, i jedriličare i turiste, puno blaga za nepca ali i nastup domicilnih klapa.

Photo: Facebook

Uz labudaše, svesrdnu organizacijsku podršku daje i Grad Vis, pa Turistička zajednica Visa, tvrtka ISSA Adria nautika odnosno Luka Vis, kao i članovi JK Vis.

Ne čudi što je iz godine u godinu sve veća flota, što sudjeluje preko tisuću jedriličara, budući je Viška regata pravi užitak od jedrenja ali i zabave…

Dalmacija danas