Počela velika vojna vježba Hrvatske ratne mornarice “Harpun 17”

Photo: MORH/T. Brandt

ŽIRJE – Završni prikaz vojne vježbe ‘Harpun 17’, koju Hrvatska ratna mornarica (HRM) provodi od četvrtka u moru oko svojih baza u Zečevu i na otoka Žirje, uživo s vojnog broda Učka uz ministra obrane Damira Krstičevića i druge visoke vojne uzvanike prate i reporteri ŠibenikIN-a.

Vježba je krenula gađanjem s dvije topovnjače iz topova kalibra 57 milimetara na mete na moru, što se može dobro čuti i u Šibeniku.

Photo: MORH/T. Brandt

– Hrvatska ratna mornarica je jamac sigurnosti na moru, a danas smo tu da još jednom vidimo njenu spremnost. Očekujem jako dobru vježbu i precizna gađanja. Ono što je najvažnije je da pokazujemo združeno djelovanje mornarice, zrakoplovstva, kopnene vojske, vojne policije i drugih rodova koji će pokazati svoju spremnost izvršavanja zadaća na moru – rekao je prije samog početka akcije ministar obrane Damir Krstičević.

Vježbi prisustvuju vojni izaslanici Irana, Kine i Bosne i Hercegovine, a priključili su se i promatrači s kanadskog vojnog broda koji je usidren u vojnoj luci Lora u Splitu.

Photo: MORH/T. Brandt

– Vježba traje već četvrti dan, a ovo danas je njen završni dio gdje smo u komprimiranom izdanju željeli pokazati što sve provodimo redovno na moru. Naravno da do svega toga nije došlo nije preko noći, bilo je tu puno pripremnih radnji i uvježbavanje koja su provedena u svim ustrojbenim cjelinama Oružanih snaga RH koje sudjeluju u ovoj vježbi. Planski proces proveden je prema NATO standardima i procedurama. Nadam se da ćemo danas odraditi sve što smo isplanirali na visokoj razini. Motivirani jesmo, obučeni jesmo, i nadam se da smo svi skupa pravi profesionalci – rekao je Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović.

ŠibenikIN