RIBARI OGORČENI: Genocid nad oradama napravili mrežama za izlov srdela

Foto: Morski HR

PULA – Rekordan ulov orada ostvarila je u petak plivarica Poletuša iz Mošćenice. Ulovili su, prema nekim neslužbenim informacijama, između 15 i 20 tona na području od Brijuna prema otvorenom moru. Većinom su bile orade, ali bilo je tu i ostale kvalitetne bijele ribe. Neki su taj ulov nazvali “genocidom nad oradama”. Nisu daleko od istine. Jer orade su trenutno u mrijestu, okupljaju se u velikim jatima, piše Glas Istre.

U redakciju portala stiglo je nekoliko poziva gnjevnih ribara. Onih koji ribare manjim alatima, kao što su parangali, mreže stajaćice… Ogorčeni su zato što su plivarice namijenjene za izlov sitne plave ribe, a ne za pomor orada. Jer, ovo što je Poletuša napravila, ako je doista riječ o navedenoj količini, ne može se drugačije nazvati nego pomorom.

Novi Pravilnik

Ulovili su, prema nekim informacijama, toliko da su dio ribe morali prebaciti na drugi brod, navodno na plivaricu koja plovi pod imenom Salpa. Kristijan Zović, predsjednik koordinacije profesionalnih ribara malim alatima pri istarskoj Obrtničkoj komori, potvrđuje nam da je i on dobio takve informacije. Ne skriva svoju ljutnju. Kaže nam da ribari s namjenskim alatima za izlov upravo tih ribljih vrsta ne mogu uloviti ovakvu količinu u jednoj sezoni, eventualno u dvije, tri godine!

Zanimljivo, Poletuša je bogat ulov ostvarila proteklog petka, na dan kad je na snagu stupio novi Pravilnik o obavljanju gospodarskog ribolova na moru okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom. U trećem članku tog Pravilnika navedeno je da je “zabranjen ulov, zadržavanje na plovilu, iskrcaj i stavljanje na tržište vrsta koje nisu ciljane u ribolovu plivaricom srdelarom u količini većoj od 20 posto ukupnog ulova ostvarenog u sklopu jedne ribolovne operacije”. Dakle, jasno je propisano da orada nema što tražiti na plivarici, pogotovo ne kao glavni ulov.

Foto: Pixabay

– Ne znam što bi ovo bilo što su napravili na Poletuši, nego prekršaj. Imali su stopostotni nenamjenski ulov. Riječ je o čistom krivolovu. Mi koji orade lovimo namjenskim alatima imamo stroga ograničenja, poput visine mreže. Plivarice nemaju takva ograničenja, jer ne bi trebali loviti istu vrstu riba kao mi. Zato je ovo ništa drugo nego nelojalna konkurencija. Napravili su nam ogromnu štetu. Cijena ribe odmah pada, čim u tolikoj količini uđe na tržište. Jedva smo dočekali sezonu orada da pokrpamo financijske rupe, a onda nam kolege naprave ovakvu štetu. Na ovaj način uništavaju matična jata, u dahu govori Zović.