Propalo preuzimanje šibenskog brodogradilišta

Photo: StudioHRG/Youtube/Screenshot

ŠIBENIK – Dansko preuzimanje šibenskog brodogradilišta NCP je, prema svemu sudeći, propalo, a nije uspjelo jer strani investitori okupljeni oko tvrtke ‘Swiss Maritime Investment’ nisu uspjeli prikupiti između 100 i 150 milijuna potrebnih da umjesto državnih bankara postanu novi glavni vjerovnik šibenske firme u stečaju, piše ŠibenikIn.

Tvrtka Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, ‘SPV za sanaciju’, koja je nakon sanacije Jadranske banke postala vlasnikom svih potraživanja šibenske banke, započela je u proljeće pregovore s grupom danskih poduzetnika koji su iskazali interes za preuzimanje šibenskog škvera. Nakon dubinskog snimanja NCP-a, Danci su krajem srpnja sa SPV-om potpisali ugovor o kupoprodaji njihovog potraživanja od poduzeća NCP Remontno brodogradilište i NCP Grupe, kako bi kao novi glavni vjerovnik postali većinskim vlasnikom šibenskog škvera. Uplatom novca u roku od 60 dana transakcija bi bila dovršena , ali to se ni do danas nije dogodilo pa je dansko preuzimanje brodogradilišta najvjerojatnije propalo – iako oni u nadi da će prikupiti novac i finiširati posao i dalje kupuju vrijeme.

Prema informacijama do kojih je došao ŠibenikIN, SPV je u međuvremenu počeo pregovarati s novim zainteresiranima za otkup nekadašnjih potraživanja Jadranske banke, a pojavila se i grupa investitora koje je u tu priču uključio Goran Prgin, vlasnik NCP. Također, po kuloarima se priča da je za škver (opet) zainteresirana i turska Dogus Grupa koja je prije nekoliko godina od Prgina otkupila pravo građenja na poluotoku Mandalina gdje su kasnije i otvorili svoju marinu D-Marin za megajhate.

Photo: Youtube/Screenshot

O svemu tome službeno se u ovom trenutku informacija ne može dobiti od niti jedne strane u postupku. Više pročitajte na ŠibenikIn.