10 najkorisnijih morskih aplikacija

Aplikacije za pametne telefone promijenile su nam život i navike na bolje te olakšale život na mnogim frontama. Ima ih vrlo korisnih i onih manje korisnih (da ne kažemo promašenih) pa se u moru novih aplikacija sve teže snaći. Iz vlastitog iskustva donosimo vam 10 uistinu korisnih aplikacija koji neće samo zauzimati mjesto na vašem ekranu pametnog telefona, već pomagati u realnom poslu.

SIGURNOST

NIS – Nautički informacijski servis   
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je nakon probnog perioda pustilo svoju novu NIS aplikaciju za pomoć nautičarima. Ona je prvenstveno namijenjena sigurnosti plovidbe i traženju pomoći u slučaju pogibelji. Višejezična besplatna aplikacija za pametne telefone koju je izdao MMPI namijenjena je zapovjednicima jahti, voditeljima brodica, ribarima, roniocima i sl.    NIS je dostupna na 12 jezika: hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Možete ju besplatno skinuti za iOS i Android platforme. Sadrži pravila plovidbe i druge informacije bitne za sigurnost na moru, popis luka i sidrišta, kontakte javnih službi poput lučkih kapetanija, zdravstvenih ustanova, baro komora i hitnih službi, vrlo preciznu vremensku prognozu za pomorce koja se automatski prilagođava lokaciji na kojoj se korisnik nalazi te mogućnost prijave uočenih prekršaja na moru. Prognoza je razvijena u suradnji sa DHMZ i donosi precizne podatke na Aladin kartama u realnom vremenu, a također i nekoliko sati ili dana unaprijed. Pomoću aplikacije moguće je i poslati poziv u pomoć, pri čemu se usporedno šalje SMS poruka s točnom lokacijom osobe u nevolji. Prema podacima koje je iznio ministar pomorstva, na Jadranu u Hrvatskoj se svake godine dogodi se oko 1.100 nezgoda. Najčešći uzroci su nestručno upravljanje plovilom, tehnički nedostaci plovila ili nepoznavanje vremenske prognoze. Aplikacija je napravljena kako bi pomogla svim sudionicima u pomorskom prometu.
EMERGENSEA pomoć na moru
Hrvatska mreža pomoći na moru pod imenom EMERGENSEA nudi svoju aplikaciju za poziv u pomoć za slučaj nevolje, kvara motora, nasukanja ali i pogibelji. Aplikacija je besplatna za članove i one koji to nisu. Nema nepotrebnih informacija koje odvraćaju pažnju već je cijelo sučelje u funkciji traženja i pomoći. Aplikacija automatski generira poziciju i nudi predefinirane opcije nevolja u kojima se možete naći, a postoji i opcija za dodatni upis informacija o nevolji. U tri dodira ekrana i dežurna ekipa kreče…
Prednost je ove aplikacije što poruka ide i kada nema jakog signala, a ušteda vremena koja se gubi u komunikaciji koji puta može biti presudna. Dostupna je za platforme iOS i Android. Ova aplikacija također je sastavni dio aplikacije HAK, a dostupna je na 5 jezika i to hrvatskom, slovenskom, talijanskom, njemačkom i engleskom.

KORISNE INFORMACIJE

AdriaNautica
iPhone aplikacija, korisna svima koji će isploviti na Jadranskom moru čiji je glavni fokus pomoći i omogućiti bezbrižnu plovidbu domaćim i stranim nautičarima u HR vodama. Ono što je HAK 2.0 app za ceste i cestovni promet, to je AdriaNautica za pomorce. Unutar aplikacije ćete saznati sve informacije o snazi vjetra, stanju mora i prognozi vremena koja se dobiva sa servisa Vrijeme Net, ekipe koja i stoji iza ove aplikacije. Dodatno, aplikacija će prikazati lokacije marina i sidrišta uz hrvatsku obalu, lučkih kapetanija, svjetionika, benzinskih postaja, ali i nekih dodatnih sadržaja poput parkova prirode i sl.

NAVIGACIJA

Navionics
Vodeća i vjerojatno svima poznata tvrtka u digitalnoj kartografiji za rekreativce na moru i u prirodi. Navionics Boating je vjerojatno najbolja aplikacija za navigavanje putem pametnog telefona. Vrhunska i detaljna kartografija (karte kao i na GPS ploterima) može se kupovati prema području plovidbe u kojoj se nalazite. Pretplatu ne treba obnavljati, već je jednom kupljena karta vaša. Ukoliko imate više iPhone telefona u firmi i koristite se kartama, dovoljan vam je isti iTunes ID da bi ga instalirali na sve telefone i iPad. Aplikacija Navionics Boating dizajnirana je je kao prikladan i jednostavan alat koji će unaprijediti svaku vašu pustolovinu na moru. Navionics Boating dostupan je za iPhone, iPad ili Android uređaje.

EDUKACIJA 

Knot Guide
Aplikacija koja je u suštini vrlo jednostavna i više nogo korisna a donosi slike i upute kako vezati preko sto čvorova u bilo kojoj situaciji. Ako naučite barem 10 onih najkorisnijih, isplatit će se oko 15 kuna koliko košta ova aplikacija i vjerujte da ćete postati jedan od 5% ljudi koji zna vezati vise od 2 čvora. Većina velikih skipera nije u stanju vezati više od 2-3 čvora. Topla preporuka za kupnju ove aplikacije! Dostupna je na obje najveće platforme, App Store i Android.
Voditelj čamca/Boat leader  
Android aplikacija je pisana kako bi lakše prošli kroz svu materiju potrebnu za polaganje ispita, na način prilagođen današnjem ritmu života. To znači da se u njoj nalazi praktički cijela skripta, a pristup poglavljima je slobodan redom kojim si vi odredite. Jedinstvenim načinom označavanja poglavlja, naučena poglavlja mičete s vidika – više vam ne smetaju, te tako možete fokusirati pažnju samo na poglavlja koja još morate proći. Tako koristeći uređaj koji je uvijek uz vas, pametni telefon, tablet, možete u bilo koje vrijeme i bilo gdje, slobodne i besposlene trenutke iskoristiti za pripremu ispita. Aplikacija ostaje na vašem uređaju, a time i uz vas i nakon položenog ispita, tako da se lako možete informirati o pravilima i prilikom vaših prvih morskih avantura već ovoga ljeta. Dostupna je na hrvatskom i engleskom jeziku koji se bira prilikom skidanja. Na žalost aplikacija je standardno dostupna samo na Android platformi.

JEDRENJE 

Mjerač jačine vjetra/Wind meter
Ovo je vjerojatno najjednostavnija aplikacija od svih nabrojenih a služi skiperima na regatama kao rezervni uređaj za mjerenje snage vjetra ukoliko glavni uređaj zakaže. Funkcionira tako da mikrofon okrenete što direktnije u smjer vjetra, a vaša će aplikacija izračunati snagu u čvorovima. Vrlo simpatično!Aplikaciju je besplatno moguće skinuti na App Store-u i Google Market place-u.

PRAĆENJE NEVERINA 

Radar & Vrijeme
Jeste li znali da veći dio Dalmacije ne pokrivaju meteorološki  radari? To znači da niti korisnici, niti sami prognostičari, ne mogu sa sigurnošću reći gdje se trenutno nalaze oborine, kuda se kreću, koje su vrste?  Taj problem, nažalost, dobro je poznat našim pomorcima, profesionalnim nautičarima, planinarima, HGSS-u pa i meteorolozima. Osim pokojeg radara na sjevernom Jadranu cijela Dalmacija nalazi se u radarskoj CRNOJ RUPI. Teško je objasniti koliki je značaj meteorološkog radara za modernu meteorologiju, a još teže nezainteresiranost države da riješi ovaj gorući problem. U Dalmaciji relativno često svjedočimo opasnim meteorološkim ekstremima, a njihovo praćenje i predviđanje potpuno otežava nedostatak meteoroloških radara. Čekajući pravo rješenje ovoga problema, koje nije niti na vidiku, pomalo iznenađujući “spas” stigao nam je iz Njemačke! Naime, njemački Wetter Onlineplasirao je odličnu aplikaciju (i widget) koji pokriva gotovo sve meteorološke potrebe modernog korisnika! Isprobali smo ovu aplikaciju u Nizozemskoj i Engleskoj…RADI! Potražite sjajnu besplatnu aplikaciju Radar & Vrijeme na App Store-u i Android-u.

RIBOLOV

Fishing Deluxe
Kad idemo u ribolov, cilj nam je odabrati najbolje vrijeme u kojem riba najbolje grize. Da se doma ne bismo vratili bez plijena, pomaže ova sjajna aplikacija koja funkcionira na bazi podataka o kretanju sunca i mjeseca. Precizna predviđanja moguća su u svim dijelovima svijeta na osnovu vaše pozicije. Aplikacija donosi: Kalendar najboljih dana za ribolov, dnevni i mjesečni pregled najboljih dana, moguće unošenje vlastitih zapažanja i podsjetnika, izlazak i zalazak sunca, vremensku prognozu,  prikaz mjesečevih mijena, automatsko prikazivanje pozicije. Dostupna je na obje platforme.

NAPLATA

Agent Cash 
Ukoliko se poslom na moru bavite profesionalno i trebate naplatiti (vez, putnu kartu, obavljenu intervenciju i sl.) i fiskalizirati račun, najbolje i najjednostavnije rješenje je aplikacija Agent Cash. Možete formirati kasa koliko vam treba (kasa 1, kasa 2 itd.) te sa svog desktopa, predefinirati sve svoje proizvode, dodavati popuste i postavljati porezni razred. Na terenu imate fiskalnu kasu s kojom naplatite račun u par minuta i mailom pošaljete fiskalizirani račun vašem kupcu. Kasa radi offline i čim dođe u područje signala šalje račun u poreznu upravu. Račune izdajete sa svog telefona ili tableta. Lako da lakše ne može! Dostupna na obje platforme.
Photo: Screenshot Youtube

RENTA

Uber Boat  
Naime, putem Uberove aplikacije korisnici u Splitu, Hvaru i Dubrovniku mogu naručiti gliser u samo nekoliko poteza, i to od kopna do otoka ili obrnuto. Usluga UberBoat nudi se kroz dvije zasebne opcije, transfer od kopna do otoka ili obratno te kao poludnevna ili cjelodnevna avantura.