Nakon prošlogodišnjeg kraha European coastal airlinesa (ECA), hidroavionske linije duž Jadrana, a moguće i preko, do Italije, namjerava pokrenuti novoosnovana tvrtka Airways Europe, iza koje navodno stoji kapital iz Dubaija

Potvrdio je to za Novi List ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, kazavši kako je tvrtka pokazala interes za održavanjem hidroavionskih linija iz riječke luke, za što postoje tehnički preduvjeti, u vidu pristaništa koje je na Adamićevom gatu bilo postavljeno za hidroavione ECA-a.

– Interes tržišta za stavljanjem u funkciju tog resursa je svakako dobrodošao. Ne možemo još govoriti o konkretnim linijama ni ostalim detaljima, prije nego tvrtka pribavi sve potrebne dozvole i drugu dokumentaciju, te eventualnog sklapanja ugovora, kratak je bio Vukorepa. Prema njegovim riječima, osnovni preduvjet za letove hidroaviona iz riječke luke je koncesijski ugovor s novom kompanijom, a da bi se sklopio novi ugovor, potrebno je raskinuti postojeći s ECA-om.

Iako Vukorepa nije htio govoriti o uvjetima raskida ugovora s ECA-om, prema neslužbenim informacijama Novog Lista, uvjeti za raskid ugovora već su ispunjeni, budući da ECA praktički više ne posluje, niti plaća svoje obveze iz ugovora, pa taj dio ne bi smio predstavljati problem.

Photo: Peter Rolland/Unsplash

Direktor novoosnovane kompanije Airways Europe, Zdravko Delić, kaže kako s konkretnim podacima još ne može izlaziti u javnost.

– Zainteresirani smo za pokretanje hidroavionskih linija na Jadranu, i to na sjevernom, središnjem i južnom dijelu. Kako smo još u postupku pribavljanja potrebne dokumentacije, te ostalih priprema, ne možemo davati opširnije informacije. Očekujem da ćemo kroz mjesec dana moći reći više – kazao je Delić, potvrdivši kako se pokretanje hidroavionskih linija očekuje u idućoj godini.

Više pročitajte OVDJE