Projekt za europske otoke Tonina Picule nagrađen prestižnom nagradom

Otok Iž / Photo: Boris Kačan

Water Saving Challenge (izazov štednje vode na otocima), zajednički projekt zastupnika Picule te Kraljevskog instituta za tehnologiju iz Stockholma, izabran je za najbolji projekt u kategoriji održivog upravljanja vodom u sklopu “The Greening Islands Award” ove subote na talijanskom otoku Favignana, izvijestili su iz ureda Tonina Picule.

Natječaj je organiziran u sklopu Međunarodne konferencija Greening The Islands, koja okuplja stručnjake iz područja održivog razvoja specijalizirane za otočne zajednice, a koja se ove godine održava  na otočiću Favignana nadomak Siciliji 3. i 4. studenog. Nagrada se dodjeljuje u tri kategorije: obnovljiva energija i energetska učinkovitost, održiva mobilnost/prijevoz te održivo upravljanje vodom. Pobjednike se odabire temeljem glasova žirija te broja glasova dodijeljenih od strane stručne javnosti koja je glasovala u internoj online anketi.

Ovogodišnji žiri u sastavu: Joeri de Ridder – počasni predsjednik Europskog udruženja za baterijska, hibridna i električna vozila na gorivne članke (AVERE)/ bivši predsjednik Svjetskog udruženja električnih vozila, Michela Miletto – zamjenica koordinatora UN programa procjene svjetskih voda,

Gonzalo Piernavieja Izquierdo – direktor Tehnološkog instituta s Kanara (ITC), Emanuele Taibi – analitičar za energetsku tranziciju otoka Međunarodne Agencije za obnovljivu energiju (IRENA),

Konstantina Toli – viša programska savjetnica u Globalnom partnerstvu za vodu – Mediteran (GWP),

te glasovi stručne javnosti, odabrali su Water Saving Challenge projekt za najbolji ovogodišnji projekt u kategoriji održivog upravljanja vodom ocijenivši da projekt, čiji su glavni nositelji sami otočani, ima najveći potencijal za uspješnu primjenu na najvećem broju otoka. WASAC projekt izabran je u oštroj konkurenciji projekata među kojima su se našli i milijunski infrastrukturni projekti.

Photo: Ured Tonina Picule

Water Saving Challenge projekt okuplja 8 europskih otoka iz Grčke, Francuske, Irske te Vis i Lastovo iz Hrvatske koji, kombinirajući vlastita iskustva i znanja, kreiraju jedinstven model održivog upravljanja vodnim resursima temeljen na inovativnim tehnologijama i politikama. Upravo je Komiža na otoku Visu bila domaćin središnjoj projektnoj konferenciji ovog rujna gdje su predstavnici svih osam otoka kroz tri dana radionica postavili temelj modelu, koji je jučer nagrađen od strane stručnjaka. Projekt se nastavlja i u sljedećoj godini kada se očekuje predstavljanje priručnika i lansiranje web stranice u Bruxellesu i Zagrebu.

Ovo nagrada otočnom znanju, vještini i predanosti napretku vlastite zajednice potvrđuje da je koncept pametnih otoka zaživio. Čestitam svim otočanima koji su izdvojili svoje dragocjeno vrijeme i posvetili ga ovom projektu a napose našim Lastovljanima i Višanima. Oni su dali neprocjenjiv doprinos u ime hrvatskih otoka”, kazao je zastupnik Picula povodom dodijeljene nagrade WASAC projektu.

Zastupnik Tonino Picula, potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, pokrenuo je početkom godine WASAC projekt u suradnji s Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma kao praktičan primjer kako sami otočani mogu biti kreatori rješenja za otočne ali i kopnene probleme. Upravo komponenta projekta koja je otočane stavila u fokus kreiranja primjenjivih rješenja osigurala mu je prestižnu nagradu.

R.I.