Rijeka postaje odredište šest kruzerskih kompanija

Foto: Pixabay

RIJEKA – Iz Lučke uprave Rijeka i Turističke zajednice grada Rijeke poslano je zajedničko priopćenje u kojemu opovrgavaju navode turističkih vodiča o tome kako gosti s kruzera u Rijeci nemaju što raditi, posebno nedjeljom, kao i navode portala Brodovi u Rijeci da je kompanija Thomson Cruises otkazala buduće dolaske svojih brodova u riječku luku, piše Novi list.

U priopćenju piše kako će ove godine Rijeku posjetiti brodovi devet kruzing kompanija, od kojih je pet novih, koji prvi put dolaze – Regent Seven Seas Cruises, Oceania Cruises, Viking Ocean Cruises, Holland American Line i CroisiEurope. Za iduću godinu, nastavljaju, Rijeku je u planove putovanja uvrstilo šest novih brodarskih kompanija koje prvi put posjećuju ovu destinaciju – AIDA Cruises, FTI Cruises, Seabourn Cruises, ResidenSea, Azamara Club Cruises i Cunard Line. Tijekom iduće kruzing sezone, devet brodova će prvi put uploviti u Rijeku, a sezonu će otvoriti dolazak broda AIDAaura, najavljen za 26. ožujka 2018. godine.

Novi brend

Što se tiče Thomson cruisesa, iz Lučke uprave poručuju kako im je žao što je autor te vijesti prije objave »propustio provjeriti stvarno stanje«.

– Brodarska kompanija Thomson Cruises se krajem listopada 2017. godine gasi i restrukturira u novu kompaniju pod nazivom Marella Cruises koja će poslovati pod brendom TUI UK i Irska te će ostati dio globalnog brenda TUI grupe. Novoformirana kompanija Marella Cruises u svojoj floti trenutno ima pet brodova Marella Dream, Marella Celebration, Marella Discovery, Marella Discovery 2 i Spirit, koji će u floti biti do sljedećeg ljeta. Floti će se u 2018. godini pridružiti Marella Explorer, koji trenutno plovi pod nazivom Mein Schiff 1, a 2019. godine pridružit će se i brod Mein Shiff 2.

U planiranju putovanja, planeri kompanije Thomson Cruises svake su dvije do tri godine isključivali poneku luku radi mijenjanja planova putovanja svojih brodova, odnosno uključivanja novih luka i destinacija u planove putovanja. Slična se situacija događa s Rijekom kada se naša luka zaobilazi u 2018. godini, ali se već u 2019. godini Rijeka ponovno uključuje u planove putovanja brodova koji sada nose naziv novog brenda. Brodarska kompanija Marella Cruises je za 2019. godinu najavila šest dolazaka broda Marella Celebration, kapaciteta oko 1.200 putnika – poručuju iz Lučke uprave.

Photo: Boris Kačan

Štandovska prodaja

Problem manjka sadržaja za turiste s cruisera, dodaju, ne postoji.
– Pored razgleda centra grada, posebno starog dijela grada te vrlo zanimljivog Riječkog tunela, muzeja i neizbježne tržnice, tu je naravno i vrlo atraktivan Trsatski kaštel. Također želimo napomenuti da je, svaki put kad kruzer boravi u Rijeci, od strane TZ-a Rijeke organizirana prigodna štandovska prodaja na Jelačićevom trgu gdje se nude proizvodi s područja Primorsko-goranske županije. Pored navedenog, bilo da se brod veže na Riječkom lukobranu ili na terminalu Brajdica, ispod samog broda uvijek se organizira dodatni Info punkt gdje putnici s kruzera mogu dobiti sve informacije što mogu vidjeti u našem gradu.

U suradnji s TZ-om Kvarnera organizira se i piće dobrodošlice gdje djevojke u narodnim nošanjma dijele smokvenjake i nude degustaciju rakija s područja Kvarnera, uz prigodnu živu muziku koja animira goste. Ako neki brod ili kompanija dolazi prvi put u riječku luku, pored navedenog, Grad Rijeka organizira doček uz Trsatsku glazbu i Prve riječke mažoretkinje. Po našim iskustvima gosti su vrlo zadovoljni takvom dobrodošlicom, te atraktivni doček redovito poprate brojnim fotografijama koje ih, kada se vrate s putovanja, podsjećaju na destinaciju – kažu iz Lučke uprave i TZ-a grada Rijeke, opovrgavajući i tvrdnje da je nedjeljom u centru grada sve zatvoreno, te nabrajajući niz ugostiteljskih objekata, suvenirnica, muzeja, trgovina, mjenjačnica i drugih sadržaja u centru grada koji rade i nedjeljom.

Novi list