U Brodotrogiru porinut trajekt vrijedan 30 milijuna dolara

TROGIR – Iz Brodotrogira su izvijestili da je obavljena primopredaja tankera ‘Dvina Gulf’ čiji je trup izgrađen prije desetak godina u Rusiji, a opremilo ga je i ‘pomladilo’ trogirsko brodogradilište u iznosu većem od 30 milijuna dolara, temeljem ugovora o opremanju potpisanom krajem 2014.

“Radi se o tankeru za prijevoz kemijskih i naftnih proizvoda od 45.000 metričkih tona koji je namijenjen za prijevoz IMO II proizvoda u 20 tankova, duljine 183 metra i širine 32,2 metra. Trup broda izgrađen je prije desetak godina u brodogradilištu JSCo ‘PO Sevmash’ na sjeveru Ruske Federacije, u oblasti Arkhangelska, prema projektu norveškog naručitelja, jednog od najvećih vlasnika kemijskih tankera na svijetu.

Photo: Brodotrogir

Pri dolasku u Brodotrogir ovaj je tanker bio djelomično opremljen, glavnim pogonskim strojem, pomoćnim motorima i još nekom popratnom opremom. Zadatak trogirskih brodograditelja, pored opremanja i završetka gradnje, bio je prilagoditi projekt iz tog vremena i uskladiti ga s današnjim propisima i standardima te ‘pomladiti’ brod.

Brodotrogir u svom brodogradilištu dovršava gradnju drugog tankera Novogradnje 339 iz ove serije za istog naručitelja. Taj je brod također djelomično izgrađen i opremljen u brodogradilištu JSCo “PO Sevmash,” stoji u priopćenju.

Photo: Brodotrogir

Primopredajni protokol potpisao je u ime naručitelja Sergey Neklyudov, jedan od direktora krovne kompanije Nevsky Mazut iz Ruske Federacije, a u ime Hrvatske brodogradnje Trogir, direktor Mateo Tramontana.

R.I.