Sestra zatvorenog dubrovačkog pomorca: Osjećamo se napušteni od svih…

DUBROVNIK – Nadamo se da će idući tjedan završiti istraga te da će naši pomorci Nikola Tolj i Ernest Pekar biti oslobođeni svih sumnji i pušteni iz zatvora u Španjolskoj. U stalnom smo kontaktu s njihovom kompanijom, talijanskim Lucatellijem, koji su spremni svoj tegljač, ako se kojim slučaj podigne optužnica, dati Španjolcima kao jamčevinu – izjavio je prije dva i pol (!) mjeseca za “Slobodnu Dalmaciju” glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, komentirajući slučaj hrvatskih pomoraca koji se od srpnja nalaze u zatvoreni u Cadizu, optuženi za šverc cigaretama. Odonda se nije ništa pomaklo s mrtve točke. Odnosno, pomaklo se. Na gore. Odbijena je jamčevina i imamo osjećaj da smo napušteni od svih – kazala je za dubrovniknet.hr Ana Bradaš, sestra zatvorenog dubrovačkog pomorca Nikole Tolje. 

Bizarne optužbe za pritvorene pomorce u Španjolskoj?

– Stalno se nešto prolongira, do 1. rujna sam i bila optimistična, ali otkad je odbijena jamčevina, gubim nadu, gubi je, čini mi se i moj brat, počinjemo se osjećati posve napušteni i sami – kazala nam je, drhtećim glasom, Ana Bradaš, sestra dubrovačkog pomorca koji je, kao prvi časnik tegljača Els Vogel, 5. srpnja zatvoren u španjolskom gradu Cadizu, jer je na brodu kojega su teglili pronađeno 3,2 milijuna kutija cigareta vrijednih 12 milijuna eura.

S njime je zatvoren i kolega iz Rijeke, timunjer Ernest Pekar, te ostala posada tegljača Eis Vogel, tri Talijana i jedan Rumunj. Dokaže li se da su krivi, prijeti im kazna zatvora do pet godina.

Ana Bradaš je sve zabrinutija za svoga brata, ali i za njegovo dvoje djece koji teški proživljavaju dramu koja se događa s njihovim ocem. Najviše ih ubija neizvjesnost, jer pomorci još nisu izvedeni pred sud, iako su od trenutka kada su zatvoreni prošla skoro četiri mjeseca.

– Osjećamo se sami jer nemamo, osim Sindikata pomoraca i Romana Perića za kojega nemam riječi zahvale, podršku od institucija države od kojih sam očekivala zaštitu za svoga građanina i državljanina. Pisala sam na mnoge adrese, tražila pomoć, od predsjednice države, do Ministarstva vanjskih poslova, Udruge branitelja… nisu mi ni odgovorili na mail. Počne se ćovjek pitati je li njima ispod časti odgovoriti na mail “običnih” ljudi. Jedino mi je odgovorila Dubravka Šuica i poručila da će vidjeti što se događa. Imam osjećaj da nitko ne shvaća ozbiljnost situacije i dramu koju proživljavamo kao obitelj – kazala nam je Ana Bradaš, sa suzama u očima dodajući “kako joj nije jasno u kakvom svijetu živimo gdje ljude nije briga za drugog čovjeka”.

Photo: Pixabay

Dodaje i kako se u pet minuta koliko su njenom bratu dozvoljeni telefonski razgovori iz zatvora, ne uspiju dotaknuti bitnih stvari, već samo razmjene neke najosnovnije informacije.

Hrvatsko veleposlanstvo u Španjolskoj je uključeno u cijelu tu “priču”, ali se u četiri mjeseca ništa nije pomaknulo s mrtve točke. Kompanija jest angažirala odvjetnika, bilo je riječi o tome kako će sud tražiti 60 milijuna eura jamčevine da bi to na kraju ispalo oko 60 tisuća eura po osobi, za što je kompanija bila spremna založiti svoje plovilo. Ali, sud je odbio jamčevinu.

– Kad sam to čula, počela sam gubiti nadu. Nikola je, osjećam mu po glasu, također prestao vjerovati u dobar ishod, počeo se bojati, a to je strašno. Strah me je za njega, i kada izađe, kako će se osjećati? Uvijek će se uz njegovo ime povezivati sumnja da je napravio nešto loše, a to je najgore – kaže nam Ana Bradaš.

Nju je samo jedan put kontaktiralo hrvatsko veleposlanstvo iz Španjolske, ali je naknadno saznala kako je njenog brata u zatvoru posjetila tajnica veleposlanstva, koju, kaže, ne omalovažava, ali bi očekivala da brigu za državljanina Hrvatske pokažu i s veće instance.

Posjet bratu planira, ali je veliki problem kako doći do tog španjolskog gradića. Ne samo financijski, već i prometni.

Nerado gđa. Bradaš govori o bratovoj životnoj situaciji, saznajemo kako je i prije rata navegavao, a onda je pošao u rat, kao branitelj. Tim više njena je tuga i žalost istaknutija. Brat joj je navegavao iz potrebe, kako bi “pojačao” mirovinu s kojom se ne može kvalitetno živjeti i brinuti o dvoje malodobne djece.

O uvjetima u zatvoru, ne zna ništa. Njen brat, kaže, ne želi o tome govoriti preko telefona. Kako vrijeme odmiče, a rasplet se nikakav ne nazire, a ne očekuju previše, za početak da ih se ispita pred sudom, počinju joj se različite stvari “motati” po glavi.

– Strah me je, otvoreno ću reći jer imam pravo sumnjati, da se čitav fokus prebacio na šverc cigaretama, kako bi se “sakrilo” nešto puno veće i širih razmjera, a što je bilo pod krinkom velikih “igrača”. I mene, a zasigurno i mog brata brine i čudi zašto je problem rekonstruirati sve ono što se događalo s napuštenim brodom koji je plutao na 50 nautičkih milja od obale Tunisa. Zna se gdje je ukrcan, otkud je i gdje išao. Postoje brodski dnevnici, mobiteli…. gdje su nestali ljudi koji su izdavali naredbe… sve su to pitanja na koja s pravom moj brat i čitava njegova obitelj očekuje odgovore.

Photo: Morski.hr

A odgovora nema. Rokova nema. Neizvjesnost je ono što ubija.

Podsjetimo kako je brod “Falkvac” plutao napušten 50 nautičkih milja od obale Tunisa pa je posada tegljača od svoje kompanije dobila nalog da ga otegli u brodogradilište u španjolskoj Huelvi. Španjolska policija i lučke vlasti u akciji sprječavanja šverca cigareta iz Tunisa u Španjolsku presrele su ih kod luke Cadiz te pri kontroli broda u plombiranim kontejnerima otkrile ogromnu količinu cigareta, nakon čega je posada tegljača uhićena, izvjestili su prije dva i pol mjeseca mediji.

Među uhićenima su bila i dvojica hrvatskih državljana. Svima nama trebalo bi biti bitno što se s njima događa. I dokad će se događati. Bez prejudiciranja raspleta ove drame hrvatskih pomoraca, bilo bi svima drago znati da se o tebi, kao hrvatskom državljaninu netko ozbiljno brine.

Očekujemo li previše?

dubrovniknet.hr