VIDITE LI JE, JAVITE LOKACIJU: Ova biljka je važna za očuvanje živog svijeta Jadrana

Posidonia oceanica. Rani razvoj cvatova, vide se prašnici. Institut za Oceanografiju, 7 m dubine, 11.10.2017. / Foto: IOR

Cvatnja livade, ali ispod mora! Posidonia oceanica, najveća i najznačajnija cvjetnica (trava) u Sredozemnom moru, a kao i trave na kopnu, razmnožava se spolno pomoću cvjetova, opisali su stručnjaci iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo ovaj važan dio jadranske flore.

Posidonija cvate tijekom jeseni ali u nepravilnim periodima. Tako pojedinih godina imamo velike cvatnje gdje gotovo svali čuperak proizvede po jedan cvat (sastavljen od više muških i ženskih cvjetova), nekih godina na cijeloj livade nema niti jednog, a nekih godina cvate tu i tamo. Usput, gustoća čuperaka može biti i preko 300 na kvadratnom metru na 5 – 10 m dubine.

Posidonia oceanica. Otok Maun (južno od Paga), cvat s razvijenim plodićima. 01.11.2017., 5 m dubine. /Photo: IOR

Ova je godina „tu i tamo“, barem na dvadesetak lokaliteta od Splita do Pule. Ispred instituta, na 5 m dubine, bez problema ćete vidjeti desetak cvatova na kvadratni metar.
Cvatovi nisu lako uočljivi jer su zeleni kao i listovi. Cvatovi su oko 5 cm dugački. Imaju zasebnu stapku koja raste dok cvatovi sazrijevaju i dosegne 10 – 20 cm. Nakon oplodnje razvijat će se plod, a o njegovoj sudbini drugom prilikom.

Sad u more, zagrnite listove posidonije i potražite cvatove!!! Javite nam ako ih pronađete, napominju iz Instituta, a galeriju fotografija pogledajte na njihovim Facebook stranicama.

R.I.