Zašto se novi brod “krsti” razbijanjem boce šampanjca o njegov trup?

Pomorci svijeta kažu „da je brod kao čovjek”. Kao i dolazak djeteta na svijet i porinuće broda potrebno je svečano proslaviti. Običaj da se pri porinuću novog broda ili prilikom odlasaka na prvu plovidbu razbije boca šampanjca u njegov trup postoji dugi niz godina, no zapravo je obilježavanje tog svečanog trenutka poznat još od davnina, a povezan je uz prizivanje sreće. Naime, postoji priča da je prije 5000 godina jedan brodograditelj iz Babilona rekao: „Za sretnu i sigurno plovidbu bogovima žrtvujem vola“.

Photo: Youtube/Screenshot

Drevni Grci, Rimljani i Egipćani također su tražili od svojih bogova da njihovim brodovima podare sreću i da štite njegovu posadu od loših uvjeta na dalekim morima. Tako su stari Grci tijekom svečanosti isplovljavanja nosili vijence maslinovih grana oko glave, pili vino u čast boga Posejdona i brod polijevali vodom što se smatralo blagoslivljanjem. U starom Rimu su o pramac broda razbijali posudu s crnim vinom koje je simboliziralo krv i to je trebalo udobrovoljiti Neptuna, boga mora. Drugi su narodi, poput Babilonaca, prinosili volove, Turci su žrtvovali ovcu, a Vikinzi i Tahićani nudili su bogovima ljudsku krv.

Religijski aspekti „krštenja“ broda opstali su do suvremenog doba, naročito u zemljama u kojima su stanovnici većinom rimokatolici. Poznat je slučaj kada se Malteški vitezovi u 17. stoljeću krstili brod, a tom su prigodom dva fratra molila na novom ratnom brodu i prskala svetu vodicu po njemu. Prije vjerskih vođa taj su zadatak obavljali članovi monarhije ili vojni dužnosnici.

Photo: Youtube/Screenshot

Prije Malteških vitezova, 1610. godine, princ od Walesa bio je prisutan prilikom porinuća broda „Prince Royal“ i tada je iz vrlo dragocjenog pehara od plemenitog metala otpio gutljaj crnog vina pa ga zajedno s peharom bacio preko palube – za sreću.

Kako je to ipak bilo preskupo i nije bilo praktično, umjesto bacanja pehara u more brod se ispraćao razbijanjem boce vina. U 19. stoljeću vino je zamijenjeno šampanjcem, budući da je to piće bilo popularnije među aristokracijom i zato se smatralo najboljim izborom za krštenje broda. Ta se praksa održala do danas, a u nekim se arapskim zemljama, umjesto šamšpanjca, za sretnu i sigurnu plovidbu broda razbije boca devinog mlijeka uz čitanje molitve iz Kurana.