Knjige narudžbi u brodogradilištima pune za sljedeće tri godine

Foto: Pixabay

Knjige narudžbi za brodove u hrvatskim brodogradilištima pune su za sljedeće tri godine, istaknula je voditeljica odjela za prerađivačku industriju Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore Gordana Ribarić povodom nastupa hrvatskih tvrtki na Međunarodnom sajmu brodograđevne industrije Europort 2017., koji se od 7. do 10. studenoga održava u Rotterdamu, piše Lider.

Navela je da Hrvatska nastoji pratiti trendove u europskoj brodogradnji, koji se odnose na porast potražnje za kruzerima, a naročito za polarne ekspedicije te za offshore vjetroelektrane.

“Knjige narudžbi za brodove u hrvatskim brodogradilištima pune su za sljedeće tri godine“, rekla je Ribarić, dodavši da su se povodom sajma hrvatski izlagači upoznali s novim trendovima u nizozemskoj brodogradnji, poput sve veće uporabe plutajućih gospodarskih objekata te da je je tijekom trajanja sajma održano niz poslovnih razgovora s predstavnicima međunarodnih asocijacija i udruženja iz industrije.

Photo: Uljanik PR

Duga tradicija značajne industrije

Naglasila je da hrvatska brodogradnja ima dugu tradiciju i izrazito je značajna industrijska grana, visoko orijentirana na izvoz, koja snažno utječe na trgovinsku bilancu zemlje i zaposlenost s obzirom na to da u proizvodnji i opremanju brodova sudjeluju i brojni dobavljači brodske opreme.

Pomoćnik direktora prodaje brodova tvrtke Brodosplit Dino Jugov kao trenutno novu rastuću nišu u proizvodnji brodova ističe brodove za polarne ekspedicije. Od nastupa na sajmu očekuje nove narudžbe u segmentima kruzera i ro-pax brodova, dok menadžer prodaje tvrtke Uljanik Alen Cukon očekuje nove narudžbe u segmentu proizvodnje jaružara.

“Zbog konfiguracije terena i tla brodovi jaružari su vrlo važni za Nizozemsku, koja je uz Belgiju lider u proizvodnji brodova takvog tipa. Iz razgovora s potencijalnim kupcima i brokerima očekuju se i narudžbe iz segmenta jackup platformi, offshore brodova i ro-pax brodova”, istaknuo je Cukon.

Europort  je jedan od najvažnijih sajmova pomorstva i brodogradnje u Nizozemskoj, namijenjen proizvođačima proizvoda i usluga povezanih s brodogradnjom i pomorstvom.

Sajam je bijenalnog karaktera, ove se godine održava 38. put, a proizvode izlaže preko 11.000 izlagača iz 45 zemalja, od kojih je 470 stranih. Očekuje se da će sajam posjetiti preko 30.000 posjetitelja.

Lider