PULA: Oko teško oštećenog broda uočena naftna mrlja

Photo: Pixabay

PULA – Oko Brodospasova broda “Silni”, u koji je u ponedjeljak ujutro udarila brod-platforma “Apollo” uočena je plutajuća naftna mrlja, piše Pomorac.net.

Od siline udara bure brod-platforma otrgnula se s veza u pulskome brodogradilištu Uljanik i udarila u brod “Silni” koji je bio privezan na gatu „Molo Carbone“, gdje su na vezu bili Brodospasovi brodovi za opskrbu platformi. Nakon teške havarije u prignječenom i djelomično potopljenom motornom brodu “Silni” preostalo je još 14 tona pogonskoga goriva. Zbog opasnosti od onečišćenja mora Lučka kapetanija sazvala je uži stožer Županijskog operativnog centra.

Photo: Regional Express/Youtube/Screenshot

“Na naftnoj platformi za sada je utvrđeno oštećenje oplate iznad razine mora, nastalo prilikom udara u pristanišni gat. U pokušaju spašavanja motornog broda ‘Silni’ od potonuća djelatnici luke Uljanik brod su dodatno osigurali priveznom užadi uz pristanišni gat, do dolaska tegljača kojim će se pokušati osiguravanje oštećenog broda od potonuća, izvlačenje goriva i tegalj na sigurno. Obzirom da je na brodu “Silni” u trenutku nesreće preostalo oko 14 tona pogonskoga goriva, postoji opasnost od većeg onečišćenja mora jer je brod potonuo do razine palube, stoga je LK Pula na poziciju nesreće angažirala pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Pula i tvrtku specijaliziranu za komercijalno uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša. Trenutno nije primijećeno veće istjecanje goriva iako je oko broda uočena plutajuća naftna mrlja, čije širenje je ograničeno plutajućom branom. Zbog opasnosti od onečišćenja mora i dogovora o načinu izvlačenja preostalog goriva iz oštećenog Brodospasova broda, Lučka kapetanija Pula sazvala je uži stožer Županijskog operativnog Centra u cilju planiranja daljnjih aktivnosti” priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Teško oštećeni brod “Silni” jedan je od triju brzih brodica CREWBOAT iz flote splitskog Brodospasa, služio je za brzi prijevoz ljudi i tereta plinskim/naftnim instalacijama na moru. “Silni” je izgrađen u Nizozemskoj prije desetak godina, a vrijednost mu je iznosila 4 milijuna dolara.

Pod snažnim udarima bure u ponedjeljak je je srušena i montažna hala na navozu 2 na Uljanikovu Otoku.

Pomorac.net