Valbiska postala najjača trajektna luka Sjevernog Jadrana

Foto: Wikimedia

VALBISKA – Ukoliko se sagledaju podaci o prometu vozila i putnika na Jadranu u prvih 10 mjeseci, izvjesno je kako protekla turistička sezona, kao i 2017. godina, donose obaranje povijesnih prometnih rekorda u pomorskom povezivanju hrvatske obale i otoka. Ujedno je to i godina koja potvrđuje status Valbiske kao najveće i najvažnije trajektne luke na sjevernom Jadranu. Najveći nacionalni brodar Jadrolinija u prvih 10 mjeseci ove godine bilježi rekordni promet od 11,3 milijuna putnika i 2,7 milijuna vozila, što je oko 7 posto veći promet u odnosu na isto razdoblje prošle godine, piše Novi list.

Na riječkom plovnom području ukupno je bilo 2,6 milijuna putnika i 990.000 vozila, a tri najjače linije su Valbiska – Merag, Prizna – Žigljen i Brestova – Porozina. Linija Valbiska – Merag zauzima visoku drugu poziciju na cijelom Jadranu po prometu od 1,04 milijuna putnika, odnosno lidersku poziciju među svim linijama Jadrolinije kad je riječ o prometu vozila s ukupno 413.000 vozila. Linija Prizna – Žigljen ima 845.000 putnika i 300.000 vozila u prvih 10 mjeseci ove godine, a linija Brestova – Porozina isto razdoblje zaključuje s brojkom od 550.000 putnika i 220.000 vozila.

Ulaganja se isplatila

Na području Primorsko-goranske županije ukupno se nalazi pet trajektnih luka, koje su u režimu upravljanja županijskih lučkih uprava. Lukom Valbiska upravlja Županijska lučka uprava Krk, lukama Merag i Porozina upravlja Županijska lučka uprava Cres, dok je za luke Mišnjak i Lopar nadležna Županijska lučka uprava Rab.

Photo: Morski.hr

Status najjače i prometno najveće trajektne luke sjevernog Jadrana luka Valbiska stekla je zbog nekoliko većih investicija u modernizaciju i povećanje kapaciteta, kao i zbog činjenice da nju tiče jedna od najjačih državnih trajektnih linija na cijelom Jadranu – linija Valbiska – Merag. Visokoj razini prometa također značajno doprinosi i linija koja povezuje Krk i Rab od Valbiske do Lopara, a održava je Jadrolinijin trajekt Krk.

Još u srpnju 2014. godine u Valbiski je otvoreno treće pristanište, koje omogućava istovremeno pristajanje tri trajekta, a tada je u funkciju stavljen i dodatni obalni prostor površine 3.520 četvornih metara. Riječ je bila o investiciji vrijednoj 15,6 milijuna kuna, koju su zajednički financirali Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Krk.

Loparski gat

Investicije su provedene i u luci Lopar, gdje je gat u trajektnoj luci produžen za 43,25 metara te je uređen čekališni plato za vozila koja čekaju ulazak na trajekt kako bi se smanjile ili izbjegle gužve koje su povremeno znale blokirati centar Lopara. Cijela investicija bila je vrijedna oko 9,76 milijuna kuna, od čega je ulaganje Primorsko-goranske županije iznosilo 1,68 milijuna kuna.

Novi list